Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΡΤ για Αν. Μεσόγειο και ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Στον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία αναφέρθηκε εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς πως διαμορφώνεται το τοπίο μετά την συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ για την μεταφορά υγροποιοημένου αερίου από εφέτος, πως και αν επηρρεάζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Euro Africa και Euro Asia και αν υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed, ανέφερε “βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρώπη και άλλους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η διατήρηση της πίεσης στον Πούτιν και ταυτόχρονα η συνέχιση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας από τη Ρωσία. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα διαδραματίσει έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο καθώς διευρύνει την δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προσφέρεται για την κατασκευή υποδομών, όπως διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπουν αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον ενισχυμένο ρόλο που αποκτά η Αίγυπτος με βάση τα νέα δεδομένα “βλέπουμε την Αίγυπτο να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγροποίηση και τη μεταφορά ισραηλινού και αιγυπτιακού αερίου ως LNG στην Ευρώπη. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε έργα που θα διασυνδέσουν την καθαρή ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη. Εστιάζουμε στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι προγραμματισμένες διασυνδέσεις από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, και το έργο EuroAsia, το οποίο θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Αυτοί οι αγωγοί διασύνδεσης όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας αλλά θα διευκολύνουν και τη μετάβαση της περιοχής στην καθαρή ενέργεια”.

Ουάσινγκτον/Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος