Εκπρόσωπος Κομισιόν για Ιμάμογλου: Επιβεβαιώνεται η συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος στην Τουρκία

Array

«Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τώρα», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σχετικά με την απόφαση για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και απαγόρευσή του από την πολιτική ζωή για το αδίκημα της «προσβολής δημοσίων λειτουργών» αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η ποινή είναι δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία».

Ο Πίτερ Στάνο επισημαίνει επίσης ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος