«Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τώρα», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σχετικά με την απόφαση για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και απαγόρευσή του από την πολιτική ζωή για το αδίκημα της «προσβολής δημοσίων λειτουργών» αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία».
Πρόσθεσε ότι «αυτή η ποινή είναι δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία».
Ο Πίτερ Στάνο επισημαίνει επίσης ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος