Εκουαδόρ: «Κατάσταση εξέγερσης» στο σωφρονιστικό σύστημα

«Κατάσταση εξαίρεσης» στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού μετά τη σφαγή στη φυλακή Γκουαγιακίλ, η οποία άφησε νεκρούς τουλάχιστον 31 κρατούμενους και κρατήθηκαν πάνω από εκατό φρουροί. Από το περασμένο Σάββατο, η βία έχει εξαπολυθεί στις φυλακές του Ισημερινού με αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που αμφισβητούν τον έλεγχο μέσω πυροβολισμών και εκρήξεων. Την Τρίτη, μια ομάδα περίπου 2.700 αξιωματικών της στρατιωτικής αστυνομίας εισήλθε στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα της ακτής, το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο στη χώρα.

«Κατάσταση εξέγερσης» σε όλες τις φυλακές του Εκουαδόρ

Ο πρόεδρος, Γκιγιέρμο Λάσο, διέταξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις φυλακές του Ισημερινού για να σταματήσει η βία που σημειώθηκε σε δεκατρείς από τις 35 φυλακές της χώρας.

Από το 2020, εγκληματικές συμμορίες έχουν οργανώσει μια σειρά από σφαγές φυλάκων σε διάφορες φυλακές, όπου περισσότεροι από 450 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί.

Το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, το οποίο σήμερα στεγάζει περίπου 5.600 κρατούμενους, υπήρξε το σκηνικό μερικών από τις χειρότερες σφαγές, όπως δύο το 2021 που άφησαν 123 και 65 δολοφονημένους, αντίστοιχα.

Οι κρατούμενοι διέθεταν ένα ευρύ οπλοστάσιο όπλων με λεπίδες και πυροβόλων όπλων, από ματσέτες μέχρι τυφέκια εφόδου.

Ανάμεσα στο πολεμικό υλικό που κατασχέθηκε από τους αιχμαλώτους είναι πιστόλια, τουφέκια μεγάλης εμβέλειας, πολυβόλα, ακόμη και ένας εκτοξευτής χειροβομβίδων. Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης ναρκωτικά όπως κοκαΐνη και μαριχουάνα, βιομηχανικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα που απαγορεύονται εντός της φυλακής.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: Euronews/AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος