Εκλογές στην Τουρκία: 26 πολιτικά κόμματα υπέβαλαν τις τελικές λίστες με τους υποψηφίους τους

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβούλιου της Τουρκίας (YSK), Αχμέτ Γιενέρ, 26 πολιτικά κόμματα υπέβαλαν τις τελικές λίστες τους με τους υποψήφιους βουλευτές τους για τις γενικές εκλογές της 14ης Μαΐου.  Έως αύριο, 11 Απριλίου, το YSK θα εξετάσει εάν τα εν λόγω πολιτικά κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους, σύμφωνα με το Νόμο για τις Κοινοβουλευτικές εκλογές.  

Τα κόμματα της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας δηλαδή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Κόμμα Εθνικιστικης Δράσης (MHP), το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) και το Νέο Κόμμα Πρόνοιας (YRP) υπέβαλαν τις τελικές λίστες υποψηφίων χθες. 

Στο χώρο της Εθνικής Συμμαχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέσσερα κόμματα δεν θα εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιο. Το Κόμμα Ευδαιμονίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος υπέβαλαν υποψήφιους που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το İYİ (Καλό) Κόμμα υπέβαλε επίσης τη δική του λίστα, αλλά δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο σε εννέα επαρχίες ύστερα από συνεννόηση με το CHP. Αντίστοιχα το CHP δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο σε επτά επαρχίες επί συνόλου 81.  

Από την άλλη πλευρά, πέντε κόμματα της αριστερής Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας πρότειναν υποψηφίους βουλευτές υπό το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (το νέο κόμμα του φιλοκουρδικού HDP), ενώ το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) υπέβαλε λίστα υοπψηφίων για 49 επαρχίες.  

Κάθε κόμμα που περιλαμβάνεται στην κυβερνητική συμμαχίας αποφάσισε να πάρει μέρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου με τα δικά του λογότυπα και λίστες. Από την άλλη πλευρά, το AKP πρότεινε τέσσερις υποψηφίους από το ακραίο ισλαμιστικό Κόμμα HÜDA-PAR και τρεις από το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP).  

104 από τους σημερινούς βουλευτές συμπεριλήφθηκαν στη λίστα υποψηφίων του AKP, 181 έμειναν εκτός λίστας. 65 βουλευτές του ΑΚΡ, μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη όπως οι Μπιναλί Γιλντιρίμ, (πρώην πρωθυπουργός), Μεχμέτ Οζχασεκί, Νουρετίν Τσανικλί, Αλί ΙχσάνΓιαβούζ, Μπουλέντ Τουράν, δεν προτάθηκαν ως υποψήφιοι καθώς τηρήθηκε ο κανόνας του καταστατικού το κόμματος που εμποδίζει έναν πολιτικό να είναι υποψήφιος για τέταρτη συνεχή θητεία.  

Το AKP διαθέτει αυτή τη στιγμή 285 έδρες στο κοινοβούλιο. Η λίστα του AKP σε περισσότερες από 35 επαρχίες έχει αλλάξει εντελώς. Περιλαμβάνει 487 άνδρες και 113 γυναίκες υποψηφίους. Επιπλέον, όλοι οι υπουργοί εκτός από τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ορίστηκαν ως υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρειά τους. Ο Κότζα και ο Ερσόι δεν συμπεριλήφθηκαν με δική τους βούληση.  

Ο Ερντογάν αναμένεται να αλλάξει ριζικά το υπουργικό συμβούλιο εάν αναλάβει ξανά την εξουσία. Το AKP δεν πρότεινε τον κυβερνήτη της Χατάι Ραχμί Ντογάν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, για να είναι υποψήφιος για υποψηφιότητα βουλευτή. Ο Ντογάν δέχτηκε έντονες επικρίσεις για την «αποτυχία» και την «ανικανότητά» του να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. 

Η Συμμαχία του Έθνους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάρει μέρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου με τις λίστες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (İYİ). Τα άλλα τέσσερα κόμματα, το Κόμμα Ευδαιμονίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος, πρότειναν 71 υποψηφίους βουλευτές από τη λίστα του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, το CHP πρότεινε συνολικά 76 υποψηφίους από πέντε κόμματα.  

11 υποψήφιοι του Κόμματος DEVA, 11 υποψήφιοι του Κόμματος του Μέλλοντος, οκτώ υποψήφιοι του Κόμματος Ευδαιμονίας και τρεις υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να εκλεγούν ως βουλευτές, εκτιμούν οι αναλυτές. Το CHP δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο σε επτά επαρχίες από τις 81 σε συνεννόηση με το Καλό Κόμμα. Το Καλό Κόμμα δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο σε εννέα επαρχίες σε μια κίνηση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (360 από τους 600) στο κοινοβούλιο ως συμμαχία.  

Η αριστερή Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας της Τουρκίας αποτελείται από το Εργατικό Κόμμα (EMEP), το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP), το Κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TÖP), την Ομοσπονδία των Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF), το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP), και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Ωστόσο, το HDP θα κατέβει στις εκλογές υπό την ομπρέλα του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς, καθώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει με δικαστική απόφαση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Το HDP δεν πρότεινε 33 από τους σημερινούς βουλευτές του στη λίστα του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς κυρίως λόγω του ορίου των δύο θητειών του καταστατικού του. Ωστόσο, το όριο δύο θητειών δεν εφαρμόστηκε για τους συμπροέδρους Περβίν Μπουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάρ. Το κόμμα πρότεινε επίσης ως υποψηφίους του γνωστούς δημοσιογράφους Χασάν Τζεμάλ και Τζεγκίς Τσάνταρ. 

Το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) αποφάσισε να προτείνει υποψηφίους σε 49 επαρχίες μη συμμετέχοντας σε κοινή λίστα συμμαχίας. Ωστόσο, μπορεί να επιδιώξει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσει να λάβει οικονομική βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, το Κόμμα Πατρίδας (Memleket) (που αποσχίστηκε από το CHP) και το ακροδεξιό Κόμμα Νίκης (Zafer) υπέβαλαν επίσης τις λίστες τους στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου σε μια ιστορική χρονιά καθώς το 2023 σηματοδοτεί την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. 

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίντου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος