Εκλογές ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που έβγαλε νοκ άουτ τον φιλότουρκο «Dr. Oz»

Array

Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε την κομβική κούρσα της Πενσυλβάνια για τη Γερουσία των ΗΠΑ, αποκτώντας μια έδρα που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Φέτερμαν, ο οποίος έγινε τοπικός ήρωας ως δήμαρχος μιας χαλυβουργικής πόλης, νίκησε τον Μεχμέτ Οζ ή αλλιώς «Dr. Oz», τον καρδιοχειρουργό που έγινε τηλεοπτική διασημότητα και κατέχει αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα. Ο ίδιος μάλιστα διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Φέτερμαν από πλευράς του έχει ανοιχτά πάρει θέση για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του.

Ο Φέτερμαν απέδωσε την προεκλογική του επιτυχία στην τακτική «μάχη σε κάθε κομητεία, για κάθε ψήφο» στην οποία ο ίδιος συμμετείχε ντυμένος απλά, με φούτερ, κουκούλα και αρκετά τατουάζ στα χέρια, προσπαθώντας να επαναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πρώτη γραμμή, σε περιοχές της εργατικής τάξης κυρίως λευκών ψηφοφόρων.

«Και αυτό ακριβώς συνέβη», είπε ο Φέτερμαν 53 ετών, σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε νωρίς την Τετάρτη σε έναν συναυλιακό χώρο στο Πίτσμπουργκ. «Τους μπλοκάραμε. Κρατήσαμε τη γραμμή. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάναμε μπλε αυτές τις κόκκινες κομητείες, αλλά κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε» είπε.

Ο Φέτερμαν πέρασε μεγάλο μέρος της εκστρατείας του αποκρούοντας επιθέσεις του Οζ, ο οποίος αμφισβήτησε την ικανότητά του να υπηρετήσει, καθώς πρόσφατα πέρασε εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο λίγες μέρες πριν κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας, που του δημιούργησε προβλήματα σε κάποιες συνεντεύξεις.

Τελικά, η απήχησή του ήταν τέτοια που ξεπέρασε τη διασημότητα του Οζ ως παρουσιαστή καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής. Μάλιστα, η γυναίκα που βοήθησε να γίνει γνωστός ο Μεχμέτ Οζ, υποστήριξε τον αντίπαλό του. Η Όπρα Γουίνφρεϊ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι προτιμά τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία Τζον Φέτερμαν παρά τον Οζ. «Αν ζούσα στην Πενσυλβάνια, θα είχα ήδη ψηφίσει στον Τζον Φέτερμαν, για πολλούς λόγους», είπε η Γουίνφρεϊ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας που διοργάνωσε κατά την ψηφοφορία.

Οι Δημοκρατικοί τον είδαν ως κάποιον που θα μπορούσε να “συμφιλιώσει” το κόμμα με απογοητευμένους ψηφοφόρους από την εποχή του Τραμπ. Παράλληλα, έφερε επανάσταση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ότι έχει να κάνει με τις καμπάνιες, φέρνοντας έναν χείμαρρο από δωρεές και τρολάροντας ανηλεώς τον Οζ.

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που έβγαλε νοκ άουτ τον φιλότουρκο «Dr. Oz»
(AP Photo/Gene J. Puskar)

Το προφίλ του

Ο Τζον Καρλ Φέτερμαν γεννήθηκε το 1969, στο Δυτικό Ρίντιγνκ της Πενσυλβάνια. Μεγάλωσε στην Υόρκη της Πενσυλβάνια. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά στο Κολλέγιο Ολμπράιτ στην Πενσυλβάνια, λαμβάνοντας πτυχίο (ΒΑ) το 1991. Στην συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΒΑ) το 1993. Το 1997, μετέβη στη Μασαχουσέτη, για να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές, στην Δημόσια Πολιτική, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (MPP) από το “Harvard Kennedy School” του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 1999.

Ο Φέτερμαν, μετακόμισε στο Μπράντοκ της Πενσυλβάνια (μια λαϊκή προάστια περιοχή στο Πίτσμπουργκ) το 2001, όπου βοηθούσε νέους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Αφού εργάστηκε ως διευθυντής του προγράμματος “Out-Of-School-Youth”, ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με την νεολαία της περιοχής, βοηθώντας τους, να βρουν εργασία, να προχωρήσουν την εκπαίδευσή τους, να ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα κ.α.

Το 2005, ο Φέτερμαν, κατάφερε να νικήσει τον τότε εν ενεργεία Δήμαρχο του Μπράντοκ. Τον Ιανουάριο του 2005, ανέλαβε Δήμαρχος. Κατά τη δεκατετραετή δημαρχία του, κατάφερε να δημιουργήσει κοινοτικά κέντρα, να επιδιορθώσει και να αναπτύξει τα κατεστραμμένα κτήρια της πόλης, να προσφέρει δωρεάν κατοικίες προς ενοικίαση, να ενεργοποιήσει την οικονομία της, να δημιουργήσει προγράμματα που προωθούν την εκπαίδευση και τις τέχνες, προσελκύοντας νέους καλλιτέχνες από όλη τη χώρα, καθώς και να αναπτύξει πρωτότυπη βιολογική αγροτική μονάδα.

Ο Φέτερμαν, κέρδισε την εθνική προσοχή, όταν υλοποίησε την υπόσχεσή του, ότι για κάθε δολοφονία που θα συμβαίνει στο Μπράντοκ, θα κάνει τατουάζ με τον αντίστοιχο ταχυδρομικό κώδικα, καθώς και όταν αγόρασε μια παλιά αποθήκη αξίας 2.000 δολαρίων, στην οποία μετακόμισε. Το 2010, ο Φέτερμαν, συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να εγκαταλήψει στο Πίτσμπεργκ τον ουρανοξύστη “U.S. Steel Tower”, διαμαρτυρόμενος για το αμφιλεγόμενο επικείμενο κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο Πίτσμπεργκ.

Το 2016, ήταν υποψήφιος για το Δημοκρατικό χρίσμα, για την έδρα της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πενσυλβάνια. Τον Φεβρουάριο του 2021, ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την κενή θέση που θα προκύψει από την αποχώρηση και συνταξιοδότηση του τρέχοντος Γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ, στις εκλογές του 2022. Στις προκριματικές εκλογές του Μαΐου του 2022, κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Φέτερμαν είναι γνωστός για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, έχοντας τατουάζ και καθημερινό ντύσιμο. Οι New York Times, τον ανακήρυξαν το 2009 ως τον πιο “cool” δήμαρχο της Αμερικής.

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που έβγαλε νοκ άουτ τον φιλότουρκο «Dr. Oz»
(AP Photo/Gene J. Puskar)

Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος