Εκλογές 2023 – Απόδημοι Γερμανίας: Μεγάλη η προσέλευση, λίγοι οι εγγεγραμμένοι

Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των αποδήμων εκλογέων που ζουν στη Γερμανία. Στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν το Σάββατο σε 15 γερμανικές πόλεις η συμμετοχή ήταν πάνω από 80%. Στο εκλογικό τμήμα του Βερολίνου για το οποίο είχαν εγγραφεί 679 πολίτες προσήλθαν 564, ποσοστό συμμετοχής 83%. Στο Μόναχο με 581 εγγεγραμμένους, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 81%. Αντίστοιχη ήταν η προσέλευση και στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στη Γερμανία.

Για πρώτη φορά μπορούσαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και οι απόδημοι με βάση τον νόμο «περί διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας» (ν. 4648/2019). Ωστόσο, πολύ λίγοι ήταν τελικά οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Ωστόσο, στη Γερμανία όπου ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες, οι εγγεγραμμένοι ήταν μόνον 3.123. Ειδικότερα, σε Βερολίνο 679, Μόναχο 581, Στουτγάρδη 371, Ντίσελντορφ 301, Φρανκφούρτη 293, Αμβούργο 176, Κολωνία 139, Νυρεμβέργη 118, Άαχεν 56, Αννόβερο 62, Ντόρτμουντ 114, Μπίλεφελντ 40, Βούπερταλ 73, Δρέσδη 67, Λουντβιγκσχάφεν 53. Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, και επιδόθηκε κείμενο διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των αποδήμων από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους.

Αντίστοιχα χαμηλός ήταν και σε άλλες χώρες ο αριθμός και των αποδήμων που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, συνολικά μόνον 22.020 εκλογείς.

Πρόεδρος της ΟΕΚ Δροσινάκης: «Δειλό πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση»

Ο βασικός λόγος του ιδιαίτερα χαμηλού αριθμού εγγεγραμμένων είναι η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για διετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ), Παναγιώτης Δροσινάκης, που χαρακτηρίζει τον νόμο ένα «δειλό, πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει στην ΕΡΤ ότι «οι άδικοι περιορισμοί και οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει δημιουργούν μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων πολίτες δύο κατηγοριών. Και ουσιαστικά στερεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού».

Για τον πρόεδρο της ΟΕΚ Δροσινάκη, η σωστή λύση είναι: «Άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών, δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειάς τους από τον τόπο κατοικίας τους, η καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών και ισότιμων αποδήμων βουλευτών σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες».

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος