Έκκληση Π.Ο.Υ. στους 20 ισχυρούς του πλανήτη να βάλουν τέλος στην ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τους 20 ισχυρούς του πλανήτη που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την «επαίσχυντη» παγκόσμια ανισορροπία στο θέμα της πρόσβασης στα εμβόλια κατά της Covid-19 να παρέμβουν για να αντιστρέψουν την τάση πριν από τον Οκτώβριο.

«Υπάρχουν πιθανόν είκοσι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος ίσης μεταχείρισης», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, υπεύθυνος του Π.Ο.Υ. για την πρόσβαση στα εργαλεία καταπολέμησης της πανδημίας.

«Ηγούνται μεγάλων εταιριών που ασχολούνται με αυτό, ηγούνται στις χώρες που αγοράζουν την πλειονότητα των εμβολίων στον κόσμο και ηγούνται στις χώρες που τα παράγουν. Είναι ανάγκη αυτοί οι 20 άνθρωποι να πουν: ‘Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα φροντίσουμε ώστε το 10% (το πληθυσμού) κάθε χώρας να εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Έιλγουορντ εκτίμησε ότι ο κόσμος θα έπρεπε να «αηδιάζει» με αυτή την κατάσταση.

Ο Π.Ο.Υ. εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που θεωρεί σκάνδαλο ηθικής τάξης, δηλαδή το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν τα αποθέματα των εμβολίων, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες μόλις που εμβολιάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους.

Σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, χορηγήθηκαν 104 δόσεις ανά 100 άτομα. Στις 29 χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα, χορηγήθηκαν μόνο δύο δόσεις ανά 100 άτομα.

«Θα έπρεπε να αηδιάζουμε συλλογικά με τον εαυτό μας», δήλωσε ο Έιλγουορντ.

Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον το 40% έως το τέλος του έτους και το 70% έως τα μέσα του 2022.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος