Εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου – Θερμά λόγια του Τζο Μπάιντεν

Για μια ακόμη χρονιά ο Λευκός Οίκος άνοιξε τις πόρτες του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, σε μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία 36 χρόνια στην αμερικανική πρωτεύουσα. Παράγοντες της ομογένειας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η Ελληνίδα Πρέσβης στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, διπλωμάτες και επιχειρηματίες παραβρέθηκαν στην δεξίωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Ελληνικές σημαίες κοσμούσαν τον κήπο και το εσωτερικό του Λευκού Οίκου προς τιμήν της ελληνικής εθνικής εορτής, ενώ οι ελληνικές μελωδίες ηχούσαν στην προεδρική κατοικία από νωρίς το απόγευμα. Οι διοργανωτές της δεξίωσης για πρώτη φορά πρόσθεσαν και καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε μια εκδήλωση που παραδοσιακά αποτελείτο μόνο από ομιλίες. Η Ελληνοαμερικανίδα Ριτα Γουίλσον ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια, ένα εκ των οποίων ελληνικό («Μια παρένθεση και μόνο» του Σταμάτη Κόκκοτα σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και Νίκου Βρεττού) τραγουδώντας για πρώτη φορά όπως παραδέχθηκε η ίδια, στην γλώσσα της πατρίδας της. 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του εξηγώντας γιατί δεν βρισκόταν δίπλα του η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. «Πρόκειται για την πρώτη Ελληνοαμερικανική εκδήλωση που η γυναίκα μου, η Τζιλ, δεν είναι μαζί μου. Είναι όμως στο Τενεσί με τις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν στην αδιανόητη επίθεση. Και ζητάει συγγνώμη που δεν μπόρεσε να είναι μαζί σας απόψε». Στην συνέχεια έκανε αναφορά στον Πωλ Σαρμπάνη λέγοντας ότι του οφείλει ότι γνωρίζει σήμερα για την Ελλάδα, μια χώρα στην οποία όπως είπε «ο κόσμος οφείλει πολλά συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας». 

Καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσούνη, την Πρέσβειρα της Ελλάδος στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, τον πατέρα Άλεξ, με τον οποίο όπως είπε τους ενώνει βαθιά φιλία και τους Αντι και Μάικ Μάνατος, ανθρώπους που όπως αποκάλυψε τον βοήθησαν καθοριστικά στην πρώτη εκστρατεία του για την Γερουσία όταν ήταν μόλις 29 χρονών, τότε που τον αποκαλούσαν «Τζο Μπάιντενόπουλο». 

Ο κ Μπάιντεν στράφηκε και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, λέγοντας ότι «νομίζω ότι είναι Έλληνας, θέλω να γνωρίζετε δυο πράγματα για αυτόν, είναι πιο έξυπνος από εμένα και πολύ σκληρός». Στην συνέχεια είπε χαριτολογώντας ότι ανησυχεί πολύ διότι η αγαπημένη αδελφή του Βαλερί «κάθεται δίπλα στον Τομ Χανκς» ο οποίος συνόδευε την σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον. Απευθυνόμενος στην κυρία Γουίλσον, της είπε ότι είναι εξαιρετικά ταλαντούχα σε μια σειρά από τομείς και «η Αμερική είναι υπερήφανη για εσένα όμως με ανησυχεί το γούστο σου στους άντρες».

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών

Στην συνέχεια αλλάζοντας τόνο και ύφος εξέφρασε τα ειλικρινά συλλυπητήρια του στις οικογένειες όσων χάθηκαν κατά τη διάρκεια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Ήταν ένα τραγικό δυστύχημα και είναι όλοι στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθύτατα για αυτή την τραγωδία. Οι προσευχές μας συνεχίζουν να είναι με τον ελληνικό λαό».

«Σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Κάθε γενιά πρέπει να ενισχύει και να προστατεύει αυτές τις αξίες από τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας.

Σήμερα τα έθνη μας ενώνονται για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας καθώς αγωνίζεται για τις ίδιες αξίες για τις οποίες πολέμησαν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πατριώτες χρόνια πριν: ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία.» 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον «έχουμε μια τέτοια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλο τον κόσμο. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρέπει να το θυμόμαστε. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα απολύτως πέρα από τις δυνατότητές μας. Τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε, αρκεί να το κάνουμε μαζί. Και δεν μπορώ να σκεφτώ ισχυρότερη ομάδα ανθρώπων για να το κάνω, από την ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην ομιλία του ανέφερε “για άλλη μια φορά, ο Λευκός Οίκος τιμά την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα –μια οικογένεια με ρίζες βαθιές στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία– τιμώντας τους Αθάνατους Ήρωες του 1821 και την Αναγέννηση της Ελλάδας. Κύριε Πρόεδρε, είστε διαχρονικά στενός και έμπιστος φίλος της ομογένειας, η παρουσία σας εδώ μαζί μας, είναι εξαιρετική τιμή και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Αλλά είστε κάτι περισσότερο από ένας αγαπημένος φίλος. Αποδείξατε ότι είστε πραγματικός ηγέτης για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα για τους Ουκρανούς αδελφούς μας, που αγωνίζονται για την ίδια τους τη ζωή ενάντια στην απάνθρωπη και παράλογη επιθετικότητα. Σταθήκατε με την Ουκρανία σε κάθε βήμα αυτής της μακράς και δύσκολης διαδρομής, και γι’ αυτό είμαστε πολύ ευγνώμονες.

Επίσης, ως παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, σας ευχαριστούμε για την σθεναρή υποστήριξή σας στην αμιγώς πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Κύριε Πρόεδρε, είστε ο ηγέτης αυτού του μεγάλου Έθνους και ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, όπου βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ελευθερία. Και είμαστε εδώ για να σας πούμε σήμερα, ότι δεν στέκεστε μόνος  σας. Σας ευχαριστώ για το κουράγιο σας να μιλήσετε και να κάνετε αυτό που είναι δίκαιο και αληθινό. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο και για τον Ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεται. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα στην κοινότητά μας όλα τα πολλά χρόνια της εξαιρετικής δημόσιας υπηρεσίας σας.

Στην ιδιαίτερη σημασία αυτής της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Μάικ Μανάτος εκ των ιδρυτών του θεσμού «είμαστε περήφανοι που για 36η συνεχόμενη χρονιά η κοινότητά μας διοργάνωσε την δεξίωση για την Ημέρας της Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο παρουσία του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε δυο παρερμηνείες που γίνονται συχνά σε σχέση με αυτό το σημαντικό γεγονός: γιατί γίνεται κάθε χρόνο και πώς επηρεάζει την πολιτική των ΗΠΑ. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε όταν, μαζί με τον πατέρα Άλεξ Καρλούτσο, εξασφαλίσαμε την έγκριση ενός ψηφίσματος – το οποίο στήριξε η πλειοψηφίας των 435 μελών του Κογκρέσου και των 100 Γερουσιαστών – για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια ενθαρρύναμε τον Πρόεδρο Ρίγκαν να πραγματοποιήσει μια τελετή υπογραφής αυτού του ψηφίσματος στο Οβάλ γραφείο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον Πρέσβη της Ελλάδας και σημαντικούς ηγέτες της κοινότητας. Πράγματι το έκανε και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Έκτοτε, κάθε χρόνο, ζητούμε από τον Λευκό Οίκο -χρησιμοποιώντας πολλούς παράγοντες επιρροής – να συνεχίσει την παράδοση. Επτά Πρόεδροι των ΗΠΑ, περισσότερες από 10 κυβερνήσεις όλα αυτά τα 36 χρόνια το έχουν κάνει. Η διατήρηση αυτής της παράδοσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν συμβαίνει από μόνη της. Όταν οι νέοι Πρόεδροι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, συχνά προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, ειδικά αν είναι από άλλο κόμμα. Και μην ξεχνάτε πως η εκδήλωσή μας είναι μόλις δύο μήνες μετά τη ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, βρίσκουμε τον τρόπο να πείσουμε τον καθένα από αυτούς να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν μόνο δύο κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν το προνόμια της ετήσιας εκδήλωσης με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι οι Ιρλανδοί Αμερικανοί που είναι ένας στους 10 Αμερικανούς και οι Ελληνοαμερικανοί που είναι ένας στους 250 Αμερικανούς.

Έτσι, το γεγονός ότι η σχετικά μικρή κοινότητά μας έχει τη δυνατότητα να είναι με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Η παράδοση αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, ξεκινώντας από τον συνιδρυτή Πατέρα Άλεξ, και τους εκάστοτε Αρχιεπισκόπους Αμερικής που αποτελούν το πρωταρχικό επίκεντρο του εορτασμού κάθε έτους. Επίσης, επιφανείς Ελληνοαμερικανοί που έχουν στενές προσωπικές σχέσεις με τους Προέδρους πιέζουν με τον τρόπο τους για να συνεχιστεί αυτή η σημαντική παράδοση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κάθε χρόνο, ο Αρχιεπίσκοπος έχει την ευκαιρία να περάσει ιδιωτικό χρόνο με τον Πρόεδρο και να συνομιλήσει για τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινότητά μας.»

Ανταπόκριση Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος