ΕΚ: Στο Στρασβούργο το μεσημέρι η τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Στη μια μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ολοκληρώνεται, συμβολικά, σήμερα Ημέρα της Ευρώπης, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μετά από ένα έτος συζητήσεων μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, πολιτικών, θεσμικών οργάνων, και κοινωνικών εταίρων. Κατά την πανηγυρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε για την Ημέρα της Ευρώπης:

«Εν μέσω πολέμου στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε στον κόσμο πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα. Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε και ξέρουμε ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην απολυταρχία και να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και του κράτους δικαίου. Οι πολίτες στην Ουκρανία και στις γειτονικές μας χώρες προσβλέπουν στην Ευρώπη, με αίσθημα του ανήκειν και της ελπίδας. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να ανακαλύψει και πάλι αυτό το πνεύμα, την προσήλωση στου στόχους και τον ενθουσιασμό των δυνατοτήτων. Η Ευρώπη είναι ένα κοινό όνειρο, κοινές αξίες και πίστη στο μέλλον. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας”.

Οι τρεις συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης θα παρουσιάσουν την τελική τους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 49 προτάσεις και 325 μέτρα σε 9 τομείς πολιτικής στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν που θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Στην τελετή θα μιλήσουν επίσης εκπρόσωποι των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Ομάδων Πολιτών της Διάσκεψης, ενώ έχουν επίσης προγραμματιστεί πολιτιστικές παραστάσεις.

Εκείνο που θέλει να δρομολογήσει άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η διεξαγωγή μιας συντακτικής συνέλευσης για μια συνολική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εφαρμογή των αποτελεσμάτων του διαλόγου με τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν αναθεώρηση των συνθηκών και αλλαγή λειτουργίας της ΕΕ, να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποκτήσει το δικαίωμα πρωτοβουλίας για νομοθετικές προτάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ αυτής της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μάλλον συγκρατημένη στις απόψεις της και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για ένα νέο κύκλο συζήτησης με τα κράτη μέλη επί των προτάσεων, ώστε να εκτιμηθεί ποιες από αυτές και σε τι εύρος μπορούν να γίνουν πράξη χωρίς αναθεώρηση της Συνθήκης.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα συνεχιστεί η πολιτική συζήτηση, με πρώτο στόχο να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στους τομείς που δεν θα χρειαστεί αλλαγή των Συνθηκών, ενώ εντός του 2023 θα κριθεί αν θα προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης,

72 χρόνια από τη Διακήρυξη του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, το όραμα της παγίωσης της ειρήνης στην Ευρώπη είναι σήμερα επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πολλά φαντάσματα και αβεβαιότητες του παρελθόντος.

Εκτός από τα 449 μέλη της Ολομέλειας, συμπεριλαμβανομένων 108 πολιτών, θα παραστούν στην εκδήλωση 120 μέλη των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών καθώς και 200 πολίτες από τοπικά σχολεία και φοιτητές Erasmus, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος