ΕΚ: Στο μικροσκόπιο οι τρόποι απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων από Ρώσους ολιγάρχες

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Τους τρόπους με τους οποίους Ρώσοι ολιγάρχες έχουν κρύψει στο εξωτερικό περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του πλούτου των νοικοκυριών της Ρωσίας, παρουσίασαν στην υποεπιτροπή φορολογικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρεις εμπειρογνώμονες, τονίζοντας πως οι ολιγάρχες εκμεταλλεύονται τη μυστικότητα που παρέχουν πολλές χώρες της ΕΕ με βάση τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές.

Στην εισήγηση της η καθηγήτρια Σουζάνα Περάλτα παρουσίασε την περίπτωση της Πορτογαλίας, δείχνοντας πώς η χώρα είχε πολύ αδιαφανή συστήματα, ειδικά όσον αφορά το σύστημα της χρυσής βίζας, την υπηκοότητα που χορηγήθηκε στους Σεφαραδίτες Εβραίους, που επέτρεψε στον Ρομάν Αμπράμοβιτς να αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα το 2021 και τη μη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης. Περιέγραψε επίσης με ποιόν τρόπο η Πορτογαλία είχε παγώσει μόνο 242 ευρώ ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία, τις οποίες έκτοτε έχει ξεπαγώσει.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Τερέσα Νεφ ανέλυσε την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Μητρώο Περιουσιακών Στοιχείων που θα περιγράφει λεπτομερώς ποια περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε όλη την ΕΕ. Αυτό το μητρώο θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες που τηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και θα περιλαμβάνει όλους τους τύπους περιουσιακών στοιχείων, θα ισχύει για όλες τις δικαιοδοσίες και θα καλύπτει όλες τις νομικές μορφές. Το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτό θα επέτρεπε να ρίξει φως στην ιδιοκτησία ακινήτων, η γνώση της οποίας είναι επί του παρόντος πολύ φτωχή.

Τους τρόπους με τους οποίους η μυστικότητα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για φοροαποφυγή και απόκρυψη πλούτου παρουσίασε ο καθηγητής Ριτσαρτ Μέρφι. Αυτό το σύστημα απορρήτου αποκτάται μέσω ενός συνδυασμού παραδείσων δικαιοδοσιών απορρήτου, χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών (δικηγόροι, λογιστές κ.λπ.) και δικτύων δικαιοδοσιών απορρήτου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνουν οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι πιο υπεύθυνοι και να έχουμε κατά νου ότι το δίκτυο των δικαιοδοσιών μυστικότητας είναι αυτό που επιτρέπει στον πλούτο να περάσει στο ραντάρ και όχι σε μία δικαιοδοσία από μόνη της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος