ΕΚ: Σαφής παραβίαση των διεθνών κανόνων πολιτικής αεροπορίας η επανεγγραφή αεροσκαφών από τη Ρωσία

Τις ενέργειες ευρωπαϊκών εταιρειών μεταφορών και τουρισμού που βοηθούν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία επικρότησαν την Παρασκευή τα μέλη της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτώντας παράλληλα από τη Ρωσία να επιστρέψει στην Ουκρανία τα κλεμμένα αεροπλάνα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τον αντίκτυπο του ρωσικού παράνομου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας στους τομείς μεταφορών και τουρισμού της ΕΕ, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού με 43 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές, καλωσορίζει τη βοήθεια των ευρωπαϊκών εταιρειών μεταφορών στους Ουκρανούς πολίτες προσφέροντας δωρεάν ταξίδι με τρένο, λεωφορείο, πλοίο ή αεροπλάνο.

Αεροπορία και ναυτιλία

Τα μέλη της Επιτροπής ανησυχούν επίσης για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στον τομέα των αερομεταφορών και εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Ρωσία, κατά σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων πολιτικής αεροπορίας, ανάγκασε την επανεγγραφή των αεροσκαφών που μισθώθηκαν από ξένες εταιρείες στο μητρώο αεροσκαφών της Ρωσίας και ως εκ τούτου μια τέτοια κλοπή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, και απαιτείται η άμεση επιστροφή αυτών των αεροσκαφών στους νόμιμους κατόχους τους.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει περαιτέρω τις κυρώσεις κατά του ρωσικού ναυτιλιακού τομέα και να αρνηθεί την είσοδο σε λιμένες της ΕΕ πλοίων που έχουν καθ οδόν ελλιμενιστεί στη Ρωσία. Επιπλέον, όλα τα πλοία που θέλουν να σταματήσουν στα λιμάνια της ΕΕ θα πρέπει να απαγορεύεται να ανεφοδιάζονται με καύσιμα στα ρωσικά λιμάνια.

Στρατιωτική κινητικότητα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να περικόψει δραστικά τους πόρους για τη στρατιωτική κινητικότητα ήταν ένα λάθος που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Καλούν την Επιτροπή να βρει μια λύση για να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό στρατιωτικής κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος διευκόλυνσης Συνδεδεμένη Ευρώπη.

Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν τις υποδομές διπλής χρήσης και τις διασυνδέσεις μεταφορών εντός της ΕΕ, αλλά και με τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, υποστηρίζοντας επίσης την επέκταση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Βοήθεια στον τουρισμό

Οι ευρωβουλευτές των μεταφορών καλούν τις χώρες της ΕΕ να υποστηρίξουν τα ξενοδοχεία της ΕΕ και τις υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει ένα προσωρινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη τουριστικών εταιρειών της ΕΕ που προσλαμβάνουν άτομα που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πανδημία της COVID και ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δείξει την επείγουσα ανάγκη για την ίδρυση ενός «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Τουρισμό» και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς και γρήγορα σε κρίσεις μεγάλου μεγέθους, όπως πανδημίες, πόλεμοι, ανθρωπιστικές κρίσεις και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος