ΕΚ: Πρόταση για παράταση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID κατά ένα έτος για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κωνσταντίνος Δαβάνης

Τις προτάσεις για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για έναν ακόμη χρόνο ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίστηκε, διασφαλίζεται ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ενέκρινε δύο εκθέσεις για την παράταση του συστήματος Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID-19 που λήγει στις 30 Ιουνίου, για άλλους 12 μήνες. Μαζί με την παράταση της ισχύος του συστήματος, οι αλλαγές επιτρέπουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά δοκιμών με βάση νέους τύπους δοκιμών προσδιορισμού αντιγόνου.

Τα μέλη της επιτροπής τροποποίησαν επίσης τις προτάσεις για να τονίσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων του πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Εφόσον απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το σύστημα είναι απαραίτητο και αναλογικό έξι μήνες μετά την παράτασή του. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να συντομεύσουν την περίοδο εφαρμογής του κανονισμού μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για την COVID εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 με στόχο την διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για περίοδο 12 μηνών.

Η απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη νομοθετική πρόταση θα ανακοινωθεί στην έναρξη της συνόδου ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο. Εάν υπάρξει αντίρρηση, η απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος