ΕΚ: Προστασία της ψυχικής υγείας στον ψηφιακό χώρο εργασίας

Ανταπόκριση-Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Τα οφέλη από την μια μεριά της εργασίας από το σπίτι, και την αυξημένη ευελιξία και αυτονομία, και από την άλλη τους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που απορρέουν από την υπερβολική σύνδεση, τη σύγχυση μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής και της υψηλότερης έντασης εργασίας ή του «τεχνικού στρες» – το άγχος που συνδέεται με τη χρήση τεχνολογίας που σχετίζεται με την εργασία, αναγνώρισε σήμερα (5/7) με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 501 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 85 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κίνδυνοι για την υγεία και το απόρρητο της τηλεργασίας

Προειδοποιεί για τους κινδύνους που αφορούν την ψυχική υγεία των εργαζομένων και τις απειλές για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή από τον έλεγχο και την επιτήρηση μέσω τεχνολογίας μέσω λογισμικού και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, απομακρυσμένης παρακολούθησης προόδου και απόδοσης σε πραγματικό χρόνο και παρακολούθηση χρόνου. Επισημαίνει επίσης άλλους παράγοντες που προκαλούν πρόσθετο άγχος, όπως η οικονομική ανασφάλεια, ο φόβος της ανεργίας, η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η απομόνωση, καθώς και αλλαγές στο ωράριο εργασίας και η ανεπαρκής οργάνωση εργασίας λόγω της πανδημίας COVID-19 και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η στροφή στην τηλεργασία στην ψυχική υγεία όσων κινδυνεύουν από ψηφιακό αποκλεισμό. Υποστηρίζει ότι το ψηφιακό χάσμα στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επαρκές επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος