ΕΚ: Πολλά παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ενισχύσουν τους ισχύοντες κανόνες και την εποπτεία της αγοράς για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των παιχνιδιών που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών εκτός ΕΕ και μέσω του Διαδικτύου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι ενώ η οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τα παιδιά, ορισμένοι κατασκευαστές από χώρες εκτός ΕΕ που πωλούν τα προϊόντα τους στην ενιαία αγορά, ιδίως μέσω του Διαδικτύου, δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, πολλά παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο.

Σε έκθεση, που εγκρίθηκε με 688 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιχνίδια που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ συμμορφώνονται με την οδηγία, ανεξάρτητα από το πού κατασκευάζονται.

Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι τα παιχνίδια που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τη συγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ για τα χημικά. Σύμφωνα με το ΕΚ, η Επιτροπή πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα πρέπει να καταργηθεί η τρέχουσα διάκριση μεταξύ παιχνιδιών που προορίζονται για παιδιά κάτω των 36 μηνών και εκείνων που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους για την εποπτεία της αγοράς και να βελτιώσουν τους ελέγχους προκειμένου να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά τα επικίνδυνα παιχνίδια. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή, κατά τη γνώμη του ΕΚ, θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η ηλεκτρονική επισήμανση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος