ΕΚ: Οικονομικά προσιτές ή δωρεάν κλήσεις περιαγωγής και διεθνών κλήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας

Κοινή δήλωση σχετικά με τις συντονισμένες προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν και να σταθεροποιήσουν οικονομικά προσιτές ή δωρεάν κλήσεις περιαγωγής και διεθνών κλήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας υπέγραψαν σήμερα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με έδρα την ΕΕ και την Ουκρανία.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η κοινή δήλωση στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο σταθερού πλαισίου για να βοηθήσει τους Ουκρανούς που έχουν εκτοπιστεί σε όλη την Ευρώπη να μείνουν σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους στην πατρίδα τους, να έχουν πρόσβαση σε προσιτή συνδεσιμότητα, ώστε να μπορούν να παραμένουν σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους και να μπορούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες. Η πρωτοβουλία πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων να παραιτηθούν ή να μειωθούν τα τέλη διεθνών κλήσεων με την Ουκρανία και οι επιβαρύνσεις περιαγωγής για τους εκτοπισμένους στην Ευρώπη είναι επομένως πολύ ευπρόσδεκτη και θα πρέπει να τεθεί σε ευρύτερη και βιώσιμη βάση.

Κοινή δράση από φορείς της ΕΕ και της Ουκρανίας

Αφού αντέδρασαν γρήγορα στην ανθρωπιστική κρίση με μια σειρά εθελοντικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς ανέλαβαν να δείξουν περαιτέρω την προθυμία τους να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς σε αυτές τις τραγικές συνθήκες. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνδεσιμότητας σε περιόδους κρίσης και υπό αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, στόχος της κοινής δήλωσης είναι να καθιερωθεί μια συντονισμένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι τόσο οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ όσο και της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν προσιτή συνδεσιμότητα σε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Οι φορείς εκμετάλλευσης δεσμεύονται να εφαρμόσουν εθελοντικά μέτρα, συγκεκριμένα να μειώσουν τις χρεώσεις χονδρικής για την περιαγωγή και άλλες χρεώσεις που χρεώνουν ο ένας τον άλλον για να επιτρέψουν τις διεθνείς κλήσεις με την Ουκρανία. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει το πρόσθετο κόστος τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ όσο και της Ουκρανίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να καλύψει το αντίστοιχο κόστος.

Η δήλωση είναι ανοιχτή σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης που επιθυμούν να υπογράψουν ανά πάσα στιγμή, από σήμερα , και θα υποβάλει αίτηση για τρεις μήνες και θα επανεξεταστεί για να ληφθεί υπόψη η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, οι ανθρωπιστικοί στόχοι της και εάν άλλα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα οι δημόσιες αρχές ή/και η βιομηχανία θα ήταν πιο κατάλληλες. Η Επιτροπή, ο BEREC και το NCEC θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα εθελοντικά μέτρα.

Άλλες ενέργειες που αναλαμβάνονται από τους φορείς εκμετάλλευσης

Οι υπογράφοντες της κοινής δήλωσης έχουν αναλάβει, από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, πολλές ενέργειες για να διασφαλίσουν τη συνδεσιμότητα σε όλους τους τομείς. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με έδρα την ΕΕ έχουν διανείμει εκατομμύρια κάρτες SIM δωρεάν σε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που χρησιμοποιούν τέτοιες κάρτες SIM επωφελούνται επίσης από δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς την Ουκρανία. Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ έχουν επίσης ενεργοποιήσει τη δωρεάν περιαγωγή και παρέχουν δωρεάν WiFi και χρέωση σε παραμεθόριες περιοχές ή καταφύγια. Παράλληλα, οι Ουκρανοί φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι διατηρούν τη συνδεσιμότητα εντός της Ουκρανίας και με την Ουκρανία σε λειτουργία παρά τη στρατιωτική επιθετικότητα, από τις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης έχουν εξασφαλίσει εθνική περιαγωγή εντός της χώρας και προσφέρουν δωρεάν διεθνή περιαγωγή σε πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο.

Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της επικοινωνίας

Παράλληλα, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να κάνουν χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για τη χρηματοδότηση δράσεων για την παροχή πρόσβασης στους πρόσφυγες σε βασικές υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες επικοινωνίας. Η ΕΚΤ, για παράδειγμα, μπορεί να χρηματοδοτήσει κουπόνια για πρόσφυγες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν συνδρομές κινητής επικοινωνίας (κάρτες SIM). Το ΕΤΠΑ μπορεί να υποστηρίξει την ασφαλή τοπική συνδεσιμότητα μέσω επενδύσεων σε υποδομές και σχετικό εξοπλισμό προς όφελος των προσφύγων. Η Επιτροπή βεβαιώθηκε μέσω της Δράσης Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη ότι υπάρχει ευελιξία στους κανόνες της ΕΚΤ, του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους, ώστε να επιτραπεί η ταχεία ανακατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης σε επείγουσα υποστήριξη στο τρέχον πλαίσιο. Αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα των εθελοντικών μέτρων, διατηρώντας διαχειρίσιμο το βάρος των ιδιωτικών ενδιαφερομένων τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος