ΕΚ: Ο Λουκασένκο δεν έχει υπολογίσει καλά την κατάσταση — Ενωμένη και αυστηρή η απάντηση της ΕΕ

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Λευκορωσία είναι ένα θλιβερό παράδειγμα της κατάφορης παραβίασης των διεθνών κανόνων απέναντι στην οποία η ΕΕ θα πρέπει να είναι ενωμένη και αυστηρή, τόνισε μιλώντας για την κατάσταση στην Λευκορωσία η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσεν ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ.

Επεσήμανε ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας χρησιμοποιεί ανθρώπους από το Ιράκ, το Κογκό, το Καμερούν και τη Συρία, τους οποίους στέλνει στα σύνορα ως παράτυπους μετανάστες για να πιέσει την ΕΕ και να βγάλει λεφτά, με τους αριθμούς των αφιχθέντων μέσω ταξιδιωτικών γραφείων που πληρώνει η Λευκορωσία να αυξάνονται καθημερινά, ενώ ενόψει του χειμώνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η ίδια διευκρίνισε πως είναι παράδοξο την ώρα που πολίτες της Λευκορωσίας φεύγουν από τη χώρα τους ζητώντας άσυλο να υπάρχει τόσο μεγάλο ρεύμα μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν.

Είναι όμως κινήσεις ενός καθεστώτος που, όπως σημείωσε η κ. Γιόχανσον, βλέπει την ιστορία να αλλάζει, με τον Λουκασένκο να μην έχει υπολογίσει σωστά την κατάσταση, ενώ η ΕΕ απαντά συντονισμένα με δράσεις και αλληλεγγύη με στόχο να λογοδοτήσουν οι δράστες και να υποστηριχθεί ο δοκιμαζόμενος λαός και οι πολίτες της Λευκορωσίας.

Εκτός από τις κυρώσεις εναντίον προσώπων και θεσμών που εμπλέκονται στο καθεστώς Λουκασένκο, η ΕΕ έχει έτοιμο σχέδιο οικονομικής και επενδυτικής στήριξης ύψους 3 δισ. Ευρώ για την δημοκρατική Λευκορωσία, κονδύλια που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η χώρα αλλάξει την τρέχουσα πορεία της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος