Σοβαρές ανησυχίες για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 35,4 δισ ευρώ της Πολωνίας σήμερα με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 411 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 31 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επισημαίνει για άλλη μια φορά τις υφιστάμενες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των αξιών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, και εκφράζει τη λύπη του που, λόγω των ενεργειών της πολωνικής κυβέρνησης, η χρηματοδότηση δεν έχει φτάσει ακόμη στους πολίτες της Πολωνίας.
Επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), καθώς και η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως διαπραγματευτικά στοιχεία. Επισημαίνει δε ότι η συμμόρφωση με τις αξίες της ΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στη Διευκόλυνση και ότι ο μηχανισμός επιβολής όρων του κράτους δικαίου εφαρμόζεται πλήρως εδώ.
Το ΕΚ προτρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει το σχέδιο της Πολωνίας μόνο αφού συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις του κανονισμού του ταμείου για τις συγκρούσεις συμφερόντων και την απάτη και με όλες τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για συγκεκριμένες χώρες στον τομέα του κράτους δικαίου. Η Πολωνία πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΔΕΚ και του ΕΔΔΑ προτού εγκριθεί το σχέδιό της. Τονίζει επίσης ότι τα βασικά βήματα προς την υλοποίηση που σχετίζονται με τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εκπληρωθούν πριν από την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής.
Τέλος, σημειώνει ότι το αν μια χώρα τηρεί ή όχι το κράτος δικαίου και διαχειρίζεται σωστά τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να αξιολογείται συνεχώς, μεταξύ άλλων για να διασφαλίζεται ότι αποφεύγονται οι ανατροπές. Βάσει αυτής της παρακολούθησης και αξιολόγησης που πραγματοποιείται, η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει την εκταμίευση κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου RRF ή ακόμη και να τα ανακτήσει, όπου ισχύει.
Υπενθυμίζεται πως το ΕΚ έχει επανειλημμένα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού όρων για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία.
Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος