ΕΚ: Λήγει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τη θέση Αντιπροέδρου που κατείχε η Εύα Καιλή – Η διαδικασία

Λήγει σήμερα, Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, ώρας Ελλάδας, η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κάλυψη της κενής θέσης Αντιπροέδρου από την οποία καθαιρέθηκε η Εύα Καϊλή.

Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των υποψηφίων από την οποία καλούνται οι ευρωβουλευτές να επιλέξουν εκείνον ή εκείνη που προτιμούν.

Η μυστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στη 1 μετά το μεσημέρι.

Με βάση τον Κανονισμό του ΕΚ, σε περίπτωση χηρείας έδρας Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του ΕΚ, εκλέγεται νέος Αντιπρόεδρος στην ίδια σειρά προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, όποιος ή όποια ευρωβουλευτής εκλεγεί την επόμενη εβδομάδα, θα αναλάβει καθήκοντα ως πέμπτος ή πέμπτη Αντιπρόεδρος.

Υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από το 1/20 των μελών του Κοινοβουλίου ή από μια πολιτική ομάδα. Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους 14 Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος