EK: Η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex θέτει νέο σημείο αναφοράς για τη λογοδοσία όλων των οργανισμών της ΕΕ

H παραίτηση του Φαμπρίζ Λεγκερί από την θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex μετά από έρευνες της OLAF θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για τη λογοδοσία που δεν θα επηρεάσει μόνο τον Frontex ως τον μεγαλύτερο οργανισμό της ΕΕ, αλλά και όλους τους άλλους οργανισμούς και τα εξειδικευμένα γραφεία της ΕΕ τόνισε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λόπεζ Αγκιλάρ.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της, να ελέγξει τον διορισμό του νέου εκτελεστικού διευθυντή και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού ως έκφραση της θεσμικής μας δέσμευσης στις αξίες και τη νομοθεσία της ΕΕ, σε μια εποχή που η ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ολοένα και πιο σημαντική.

Σύμφωνα με το άρθρο 107 του κανονισμού του Frontex, όταν η θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex κενωθεί, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει τουλάχιστον τρεις υποψηφίους. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο διορίζει έναν εκτελεστικό διευθυντή βάσει αξίας και εμπειρίας. Πρώτον, οι υποψήφιοι «καλούνται να προβούν σε δήλωση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ή επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των μελών της ή των μελών τους». Στη συνέχεια, η Βουλή υιοθετεί γνωμοδότηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την προτίμησή της για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος