ΕΚ: Η ΕΕ θα πρέπει να αποκλείσει τη Ρωσία από την Ιντερπόλ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή συνεργασία επιβολής του νόμου και η συνεχιζόμενη πρόσβαση της Ρωσίας στα δεδομένα της Ιντερπόλ θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία της ΕΕ με την αστυνομική οργάνωση.

Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει την κατάργηση των δικαιωμάτων πρόσβασης στα δεδομένα της Ιντερπόλ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και, τελικά, την πλήρη αναστολή τους από την Ιντερπόλ. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εκδότης κόκκινων ανακοινώσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προηγουμένως καταδικάσει τη χρήση ενταλμάτων σύλληψης για τη δίωξη των Λιθουανών δικαστών σε σχέση με την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.

Σις συστάσεις του για μια συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Ιντερπόλ, που εγκρίθηκε με 607 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 11 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζεται οτι θα πρέπει να χορηγείται πρόσβαση από σχετικές υπηρεσίες της ΕΕ – Europol, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία για την Ποινική Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις βάσεις δεδομένων της Interpol.

Ως μέρος της συμφωνίας, το κοινοβούλιο ζητά εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες προστασίας δεδομένων τηρούνται κατά τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και της Ιντερπόλ. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να διευκρινίζει με σαφήνεια τους σκοπούς για τους οποίους μπορούν να μεταφερθούν δεδομένα και να εμποδίζει τη διατήρηση των δεδομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είναι απαραίτητο για τους σκοπούς αυτούς. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να διαβιβαστούν εάν θα χρησιμοποιηθούν σε σχέση με θανατικές ποινές ή απάνθρωπη μεταχείριση. Σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων, οι ευρωβουλευτές θα ήθελαν να δουν σαφείς διαδικασίες και ελάχιστες απαιτήσεις διαφάνειας.

Ανησυχία για τις κόκκινες ανακοινώσεις

Το Κοινοβούλιο σημειώνει ότι οι κόκκινες ανακοινώσεις της Ιντερπόλ, που είναι αιτήματα σύλληψης ατόμων σε άλλη χώρα, έχουν χρησιμοποιηθεί με πολιτικά κίνητρα και η τρέχουσα επεξεργασία των Κόκκινων Ανακοινώσεων από την Ιντερπόλ δεν είναι αρκετά διαφανής. Για να βελτιωθεί αυτό, θα πρέπει να καθιερωθεί η ετήσια δημοσίευση δεδομένων σχετικά με αυτές τις ανακοινώσεις κατανεμημένες ανά χώρα. Τα δεδομένα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προφίλ κινδύνου για καταχρηστικές ειδοποιήσεις και τη διάδοσή τους. Καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταχραστούν τα εργαλεία της Ιντερπόλ, η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό επαλήθευσης της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καταχρηστικές ειδοποιήσεις και την αφαίρεση τους όπου χρειάζεται, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Επί του παρόντος, μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πρόσβαση στις 19 βάσεις δεδομένων της Interpol, ενώ οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν έχουν τρόπο να ανταλλάξουν αυτές τις πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιντερπόλ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος