ΕΚ: Η αναθεώρηση των Συνθήκων απαραίτητη για την εφαρμογή των προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι οι «φιλόδοξες και εποικοδομητικές προτάσεις» που προέκυψαν από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, απαιτούν αλλαγές στις Συνθήκες, με στόχο μια απλούστερη, πιο διαφανή, πιο υπεύθυνη και πιο δημοκρατική ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, η Ολομέλεια ζητά από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων να προετοιμάσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ, κάτι που θα πραγματοποιηθεί με σχετική Συνέλευση που θα συγκληθεί σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή τη διαδικασία, η ΕΕ πρέπει να στραφεί προς ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης, με ιδιαίτερη προσοχή στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η ΕΕ καλείται επίσης να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην προώθηση της αειφορίας παγκοσμίως, ενώ η βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση και η γνήσια δημοκρατία μπορούν να επιτευχθούν μέσω του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τον τερματισμό της ομοφωνίας στο Συμβούλιο.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τόνισε ότι οι προσδοκίες, οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των πολιτών ακούστηκαν δυνατά και ξεκάθαρα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εκδήλωση συμμετοχικής δημοκρατίας και ότι το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Πολλοί τόνισαν επίσης ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο παράλληλα με ισχυρότερη δημοκρατική εκπροσώπηση σε επίπεδο ΕΕ, ενώ αλλοι εστίασαν σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους οι προτάσεις με γνώμονα τους πολίτες απαιτούν βαθιές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών ευρωπαϊκών εκλογών καθώς και νέων εξουσιών της ΕΕ σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η μετανάστευση και η άμυνα. Ορισμένοι πάντως ομιλητές επέκριναν τη Διάσκεψη, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν εσφαλμένη και ότι οι προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν την κοινή γνώμη.

Την ερχόμενη Δευτέρα, Ημέρα της Ευρώπης οι τρεις Συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής θα παρουσιάσουν την τελική έκθεση της Διάσκεψης στους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε τελετή λήξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος