ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

Η ανακύκλωση, η πολυγλωσσία, το κράτος δικαίου και η ώθηση για μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη βρέθηκαν στην κορυφή της ανταλλαγής απόψεων κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεολαίας (EYE2021) που ολοκληρώθηκε με την φυσική παρουσία 5.000 νέων στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού στο Στρασβούργο και άλλους 5.000 στο διαδίκτυο, όπου συζητήθηκαν περισσότερες από 2.000 ιδέες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο EYE2021 βρέθηκαν συγκεκριμένες ιδέες, οι 20 πιο δημοφιλείς εκ των οποίων θα παρουσιαστούν από δύο νέους στην ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα 22-23 Οκτωβρίου 2021.

ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

Οι νέοι θεωρούν ότι πρέπει να διευκολυνθεί περαιτέρω η ανακύκλωση σε ολόκληρη την ΕΕ, να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία του «άρθρο 7», για την προστασία του κράτους δικαίου και της προστασίας των αξιών της ΕΕ, και να καταστεί πιο αποτελεσματική η μεταρρύθμιση της εκμάθησης γλωσσών στα σχολεία για την προώθηση της πολυγλωσσίας.

Επιπλέον ως σημαντικές προκλήσεις για την ΕΕ θεωρούνται σύμφωνα με τους νέους και τις νέες της Ευρώπης η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της COVID-19 και οι διεθνείς ανησυχίες για την ασφάλεια, θέματα για τα οποία προέκυψαν προτάσεις για μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μαζί με ιδέες για να καταστούν οι εταιρείες πιο υπόλογες για τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.

ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

Φωνές, προτροπές, συζητήσεις

Εκείνο που κυριάρχησε καθ όλη την διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης νέων «EYE 2021» με σύνθημα «Το μέλλον μας ανήκει» στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργου, που γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες νέους ανθρώπους, ήταν από τα πρώτα λεπτά κιόλας ο ενθουσιασμός, τα χαμόγελα, οι γνωριμίες, οι ξεναγήσεις, η περιέργεια για τις υποδομές αλλά και μεγάλη δίψα για διάλογο σε ομάδες εργασίας νέων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία, το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει και της διάσκεψης COP26 αλλά και θέματα όπως είναι η ψηφιακή δημοκρατία, η καταπολέμηση των διακρίσεων, το μέλλον της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες.

ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

Η εκδήλωση EYE 2021 περιλάμβανε περισσότερες από 160 ομάδες συζητήσεων, δεκάδες δραστηριότητες, εργαστήρια, καθώς και αθλητικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές παραστάσεις και συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στους χώρους του Κοινοβουλίου, στο χωριό των συναντήσεων έμπροσθεν του κτιρίου αλλά και στο διαδίκτυο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ακτιβιστές, «influencers», καθώς και ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν όμως και δεκάδες νέοι από την Ελλάδα, έχοντας οργανώσει μάλιστα μικρά θεματικά πάνελ, επιδιώκοντας παράλληλα την επικοινωνία με νέους από όλη την Ευρώπη, με στόχο την κατανόηση των απόψεων και την ανταλλαγή ιδεών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα νέοι και νέες από την Δυτική Μακεδονία που μίλησαν στην ΕΡΤ για τα κίνητρα συμμετοχής αλλά και τις προσδοκίες τους για την συνάντηση.

Αυτονόητη και η συμμετοχή νέων φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σχετικά με την επιστημονική επικοινωνία και τις ωφέλειες που αυτή μπορεί να προσδώσει στην εποχή της πανδημίας. Δυο φοιτητές στο τμήμα μοριακής βιολογίας μιλώντας στην ΕΡΤ, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ευκαιρία που δίδεται στους νέους ανθρώπους να ανταλλάξουν απόψεις.

Σαφή μηνύματα για απαραίτητες αλλαγές

«Διεκδικήστε το μέλλον της δικής σας, δίκαιης, δημοκρατικής και πρωτοπόρας Ευρώπης» ήταν η παρότρυνση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα προς το γεμάτο από νέους ημικύκλιο κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, ενώ στον καθοριστικό ρόλο της νεολαίας στην διαμόρφωση της μελλοντικής Ευρώπης στάθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης Γκι Φέρχοφστατ.

«Η Ευρώπη», είπε, «δεν είναι έτοιμη για τον 21ο αιώνα» και «στόχος μας είναι να το αλλάξουμε αυτό με την βοήθεια της νεολαίας». Στον κομβικό ρόλο της ευρωπαϊκής νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης αναφέρθηκε και η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κατερίνα Μπάρλει, σημειώνοντας πως «το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των νέων που θα την αναζωογονήσουν».

ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

«Η ΕΕ δεν είναι ένα κατεψυγμένο και ακινητοποιημένο σύστημα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαμορφώνεται με τις κρίσεις που αντιμετωπίζει» τόνισε μιλώντας προς την Ολομέλεια των Νέων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, σημειώνοντας πως «η ΕΕ χρειάζεται κανόνες και πολιτικές που θα εγγυηθούν στις μελλοντικές γενιές τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, με τους νέους να μην πρέπει να φέρουν το βάρος και την παρακαταθήκη τους παρελθόντος στις πλάτες τους».

Συμπλήρωσε παράλληλα πως «η Ευρώπη θα ατενίσει το μέλλον με την νεολαία για το ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο μια δίκαιη, ανοιχτή κοινωνία με κοινωνική ευημερία που θα διέπετε από τις αρχές της ελευθερίας και της ειρήνης».

ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

Εν τω μεταξύ σε σχέση με τις εξωτερικές υποθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, ηγετική μορφή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2020, καθώς και με τον Όλεγκ Σέντσοφ, Ουκρανό σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2018.

ΕΚ: ΕΥΕ 2021: Η ευρωπαϊκή νεολαία διαμορφώνει το μέλλον που τής ανήκει

Η διαδικασία

Η συνάντηση αποτελεί τμήμα των διαβουλεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους νέους στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Από τον Μάιο του 2021 και σε συνεργασία με οργανώσεις νεολαίας από ολόκληρη την Ευρώπη, στην πλατφόρμα youthideas.eu συγκεντρώθηκαν ιδέες νέων ανθρώπων για το μέλλον της Ευρώπης. Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τις συζητήσεις θα τεθούν σε δημόσια ψηφοφορία στη διάρκεια της ΕΥΕ 2021. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν με τη μορφή έκθεσης στα μέλη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και θα τροφοδοτήσουν τις πολιτικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκεί.

Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος