ΕΚ: Έκκληση στην Κομισιόν να στηρίξει Ινδία και Νότια Αφρική στο ζήτημα της πατέντας εμβολίων

Με τροπολογία στο ψήφισμα που αφορούσε το AIDS και την αντιμετώπιση της ασθένειας, το οποίο εγκρίθηκε με 468 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 162 αποχές επί 693 ψηφισάντων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για προσωρινή παρέκκλιση από τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, τον εξοπλισμό και τις θεραπευτικές αγωγές κατά της COVID-19.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα δεδομένα τους μέσω της δεξαμενής πρόσβασης στην τεχνολογία για την COVID-19, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναμένεται να επανέλθει στο θέμα της άρσης των πατέντων τον Ιούνιο, καλεί την ΕΕ να καταρτίσει σαφή και συνεκτική στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισότιμης, οικονομικά προσιτής και έγκαιρης πρόσβασης στον εμβολιασμό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS.

Η τροπολογία που κατατέθηκε από πολιτική ομάδα της Αριστεράς, υποστηρίχθηκε και από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων. Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς, χαιρέτισε την ψήφιση της τροπολογίας ως «καλά νέα» τονίζοντας πως η μόνη διέξοδος από την πανδημία είναι μέσω του «τερματισμού των μονοπωλίων» και της κατάργησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε τα εμβόλια να είναι «διαθέσιμα σε όλους, παντού». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άννα Καβαζίνι που τόνισε η τροπολογία είναι «μια σαφής έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ να σταματήσει επιτέλους την αντίστασή της στον ΠΟΕ».

Νωρίτερα χθες αρκετοί ευρωβουλευτές έιχαν υποστηρίξει ότι η παραίτηση από πνευματικά δικαιώματα θα μπορούσε να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια και άλλα ιατρικά προϊόντα. Ωστόσο και άλλοι αρκετοί ομιλητές στη ίδια συζήτηση έιχαν τονίσει ότι η παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν θα παρήγαγε γρήγορα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και πρότεινε εναλλακτικές οδούς για να βοηθήσουν τις χώρες που αγωνίζονται.

Μιλώντας εξ ονόματος της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, ο ο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να συζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ισχύον διεθνές πλαίσιο είναι ήδη ευέλικτο και προβλέπει υποχρεωτικές άδειες που μπορούν να επιτρέψουν τις εξαγωγές σε χώρες που δεν διαθέτουν παραγωγική ικανότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές θα επανέλθουν στο θέμα κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος