Εισβολή Χαμάς – Μαρτυρίες από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες νεαρών που βρίσκονταν στο μουσικό Φεστιβάλ στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την επιδρομή της Χαμάς. Οχτώ από αυτούς πρωταγωνιστούν σε ντοκιμαντέρ που προβάλλεται και στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας τις δραματικές στιγμές της εισβολής.

Συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη ενός εξ αυτών που σώθηκε μπαίνοντας ανάμεσα σε στοιβαγμένες σορούς. 

Η Μισέλ Οχάνα διασωθείσα επίθεσης Χαμάς τραβούσε βίντεο με το κινητό της καθ΄ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Δευτερόλεπτα μετά θα κατέγραφε τη φρίκη. «Δεν ήξερα αν έπρεπε να πέσω κάτω ή να πηδήξω, γιατί άνθρωποι έπεφταν γύρω μου». δήλωσε η Μισέλ.

Ο Νόαμ Κοέν ήταν κρυμμένος ανάμεσα σε διαμελισμένα σώματα νέων παιδιών σαν αυτόν, όταν αντίστοιχα άνδρες της Χαμάς τους εντόπισαν. «Ξάπλωσα κάτω στο πάτωμα και σύρθηκα κάτω από νεκρούς. Άρπαξα κάποιον και ήταν μόνο του πόδι του. Μόνο το πόδι του στο χέρι μου, αποκομμένο από το σώμα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νόαμ Κοέν.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου σε άλλο καταφύγιο κρυβόταν η Ρέιτσελ. Δύο φίλες βρήκαν καταφύγιο στις χημικές τουαλέτες. Η λύτρωση ήρθε όταν απεγκλωβίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι δύο φίλες είχαν καταφέρει να μείνουν ζωντανές. «Και άνοιξαν την τουαλέτα και μας σημάδεψαν με τα όπλα. Και μας είπαν, ότι όλα είναι εντάξει, μπορείτε να βγείτε έξω».

«Μπαμπά με πυροβόλησαν. Μπαμπά με πυροβόλησαν. Πού είσαι». Μέχρι και σήμερα ο πατέρας του δύο παιδιών Ιλάν Ρεγκεβ ακούει τρεμάμενος τις τελευταίες συνομιλίες τα οποία επί δύο μήνες βρίσκονταν στα χέρια της Χαμάς. «Τον γιό σας τον είδα, αλλά όχι κατά την απόδραση, τον είδα στο πάρτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεγκεβ.

Είναι μαρτυρίες οχτώ ανθρώπων σ΄ ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στο Φεστιβάλ Super Nova.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντούκι Ντρόρ δήλωσε, ότι «Παρόλο που είναι μια πολύ σκληρή ταινία, μια πολύ σκληρή ταινία και για μένα να την κινηματογραφήσω, νιώθω κατά κάποιον τρόπο, ακούγοντας αυτούς τους ανθρώπους να περιγράφουν, πως είναι νικητές».

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ισραήλ Νόαμ Κατς τόνισε, ότι «Ακόμα κρατάνε 136 ομήρους και όλοι προσευχόμαστε για την απελευθέρωσή τους».

Στο φεστιβάλ δολοφονήθηκαν 364 άνθρωποι 105 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της 7 ήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Άντζυ Κούκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος