Εισήγηση Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου στο Κογκρέσο για αύξηση της αμυντικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Ουάσινγκτον/Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Γραπτή κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ παρείχε ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαρυγγάκης. Ο πρόεδρος του ΑΗΙ παρουσίασε τις απόψεις του Ινστιτούτου στην Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για θέματα που σχετίζονται με την παροχή εξωτερικής βοήθειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και ζητώντας την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Ξένων Ένοπλων Δυνάμεων (FMF).

Σχετικά με το IMET, ο κ. Λαρυγγάκης ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για τη χώρα μας κατά μισό εκατομμύριο δολάρια. Αν η εισήγηση του ΑΗΙ υιοθετηθεί, η χρηματοδότηση του ΙΜΕΤ για την Ελλάδα θα αγγίξει τα 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Όσον αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου ζήτησε να διατηρηθεί η υφιστάμενη χρηματοδότηση του προγράμματος, η οποία βρίσκεται στα 500.000 δολάρια. Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μόλις ένα χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέταξε για πρώτη φορά την Κύπρο στο πρόγραμμα ΙΜΕΤ.

Επιπλέον, το AHI συνιστά την παροχή στρατιωτικής ενίσχυσης 10 εκατομμύριων δολαρίων για την Ελλάδα μέσω της ένταξης της στο Πρόγραμμα Ξένης Στρατιωτικής Βοήθειας (FMF). Όπως μάλιστα σημειώνει, μια τέτοια κίνηση θα είναι ενδεικτική της στρατηγικής σημασίας που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ.
Τέλος, ο κ. Λαρυγγάκης εξέφρασε την αντίθεση του AHI στην παροχή εξωτερικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αλλά και σε τυχόν μείωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος