«Ειλικρινείς» συνομιλίες μεταξύ των συμβούλων των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας

Οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς», σύμφωνα τόσο με το Πεκίνο, όσο και με την Ουάσινγκτον, αναφέρουν οι πηγές έπειτα από τη συνάντηση των συμβούλων για ζητήματα εθνικής ασφαλείας και διπλωματίας της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν χθες Δευτέρα μακροσκελή συνάντηση, έπειτα από αρκετές ημέρες αντεγκλήσεων, ειδικά για την Ταϊβάν.

Ο τόνος έπεσε μια κλίμακα στη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργο σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κινέζος υπουργός Άμυνας προειδοποίησε πως το Πεκίνο δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε πόλεμο για την Ταϊβάν, ενώ ο αμερικανός ομόλογός του καταφέρθηκε εναντίον των «προκλητικών και αποσταθεροποιητικών» στρατιωτικών κινήσεων της Κίνας.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, και ο Γιανγκ Τζιετσί, ο οποίος έχει ανάλογο ρόλο στο επιτελείο του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, δεν ανακοίνωσαν πάντως κανέναν συμβιβασμό στα βασικά σημεία διαφωνίας, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν, νήσο που η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της, αποσχισμένη επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν άπτεται των πολιτικών θεμελίων των σινοαμερικανικών σχέσεων και, εάν δεν τύχει σωστού χειρισμού, θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο», είπε ο κ. Γιανγκ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, παροτρύνοντας την Ουάσινγκτον να αποφεύγει τις «λαθεμένες κρίσεις» και τις «ψευδαισθήσεις» ως προς το ζήτημα αυτό.

Ο σύμβουλος του κ. Μπάιντεν από την πλευρά του επανέλαβε «τη θέση μας εδώ και πολύ καιρό για την ενιαία Κίνα, καθώς και τις θέσεις μας και τις ανησυχίες μας για τις εξαναγκαστικές και επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου στο στενό της Ταϊβάν», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν δεν έχουν πάψει να ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας κυρίως του πολλαπλασιασμού των παραβιάσεων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της νήσου.

Ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε εξάλλου πρόσφατα να αναιρεί τη λεπτή διπλωματική ισορροπία που είχε επιλέξει η Ουάσινγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν εισέβαλε ο κινεζικός στρατός, προτού ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώσει πως η αμερικανική στάση, της «στρατηγικής αμφισημίας», δεν έχει αλλάξει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος