Έγκριση του Λευκού Οίκου για αποφυλάκιση τριών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

Τρεις από τους 40 κρατούμενους που παραμένουν στη φυλακή που βρίσκεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο είδαν την αποφυλάκισή τους να εγκρίνεται από επιτροπή του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη 19/5, η συνήγορος υπεράσπισης του ενός.

Είναι η πρώτη τέτοια απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ανάμεσα στους τρεις κρατούμενους είναι ο Σαϊφουλά Παράτσα, πακιστανός υπήκοος, 73 ετών, ο γηραιότερος φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο σήμερα. Είχε συλληφθεί πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως εκατοντάδες άλλοι ύποπτοι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο.

Οι άλλοι δύο φυλακισμένοι είναι ένας  54 χρονος , επίσης Πακιστανός υπήκοος, και ένας  40χρονος, από την Υεμένη.

Η ποινικολόγος σημείωσε ότι η αποφυλάκιση των τριών κρατούμενων εγκρίθηκε τη Δευτέρα από αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την ίδια, η αποφυλάκισή τους δεν θα γίνει παρά σε 30 ημέρες, ενώ θα εξαρτηθεί από τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους.

Η ποινικολόγος σημείωσε ότι η αποφυλάκιση των τριών κρατούμενων εγκρίθηκε τη Δευτέρα από αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου. Η αποφυλάκισή τους δεν θα γίνει παρά σε 30 ημέρες, ενώ θα εξαρτηθεί από τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους.

Το Πακιστάν έχει ήδη κάνει σαφές πως είναι ανοικτό στην υποδοχή υπηκόων του οι οποίοι κρατούνται στο Γουαντάναμο. Αλλά η μεταγωγή υεμενιτών κρατούμενων συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, λόγω της κατάστασης στην εμπόλεμη χώρα του αραβικού κόσμου.

Όπως και στην πλειονότητα των υπολοίπων κρατουμένων στο Γουαντάναμο, σε κανέναν από τους τρεις άνδρες δεν είχε απαγγελθεί επίσημα οποιαδήποτε κατηγορία.

Έχει ήδη εγκριθεί η προσεχής αποφυλάκιση άλλων έξι φυλακισμένων, πέντε ήδη προτού αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Αλλά αφότου ανέλαβε την προεδρία, σταμάτησε τη διαδικασία απελευθέρωσης των κρατουμένων αυτών.

Στη φυλακή του Γουαντάναμο, σε αμερικανικό έδαφος στην Κούβα, είχαν φθάσει να κρατούνται ως και 800 ύποπτοι. Ανάμεσα στους 40 που απομένουν υπάρχει ένας αριθμός κατηγορουμένων που φέρονται να συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία και στην διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και άλλων τρομοκρατικών ενεργειών για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται στην Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος