Εγκληματικά δίκτυα στο στόχαστρο της Europol

Η Europol ξεριζώνει δίκτυα διεθνούς εγκληματικής δραστηριότητας σε πληθώρα τομέων, δίνοντας πλέον ιδιαίτερο βάρος σε επιχειρήσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα που εμπλέκουν περισσότερες των δύο χωρών. Μόλις την τελευταία εβδομάδα οι παρεμβάσεις της Europol αποκάλυψαν δίκτυο “μαύρης εργασίας” στο Βέλγιο, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών στο “dark web” και τσιγαράδικα στο δίαυλο Μαρόκου – Ισπανίας.

Παράνομοι εργαζόμενοι από την Ιταλία στο Βέλγιο

Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία, η ιταλική Guardia di Finanza και η δικαστική αστυνομία του Λουξεμβούργου, με την υποστήριξη της Europol, εξάρθρωσαν μια μεγάλη ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλεκόταν σε απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Έρευνες έγιναν σε 34 τοποθεσίες (22 στο Βέλγιο, 10 στην Ιταλία και 2 στο Λουξεμβούργο) στην Ευρώπη. Συνελήφθησαν 12 ύποπτοι (10 στο Βέλγιο και 2 στην Ιταλία). Κατασχέθηκαν 32 αυτοκίνητα μεγάλης αξίας, πολυτελή αντικείμενα, χρήματα σε 350 τραπεζικούς λογαριασμούς και 400.000 ευρώ μετρητά. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν 10,6 εκατ. ευρώ σε 16 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ιταλία.

Το κόλπο των … υπεργολάβων

Η εγκληματική οργάνωση αποκαλύφθηκε ότι διοικείται από μια και μόνο ιταλική οικογένεια, με πολλές εταιρείες στην Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίες στρατολογούσαν εργαζομένους σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι στέλνονταν στον κατασκευαστικό τομέα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο.

Στο Βέλγιο, περίπου 20 τοπικοί υπεργολάβοι έχουν προσλάβει κατά καιρούς εργάτες από αυτό το δίκτυο. Οι συνθήκες εργασίας τους δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ορίου ωρών εργασίας την ημέρα/εβδομάδα, του κατώτατου μισθού και της ετήσιας άδειας.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εταιρείες προσλήψεων δεν είχαν καμία δραστηριότητα στις χώρες στις οποίες είχαν την έδρα τους και ότι οι υπάλληλοι που προσέλαβαν δεν είχαν εργαστεί στην πραγματικότητα για τις αρχικές εταιρείες. Η απάτη υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ χωρίς τις πιθανές απώλειες ΦΠΑ.

Όπλα, ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα στο “σκοτεινό διαδίκτυο”

Αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο συνέλαβαν, κατόπιν συντονισμού με την Europol, 150 φερόμενους υπόπτους που εμπλέκονται σε αγορά ή πώληση παράνομων αγαθών στο σκοτεινό διαδίκτυο στο πλαίσιο συντονισμένης διεθνούς επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν εννέα χώρες.

Στην επιχείρηση αυτή κατασχέθηκαν περισσότερα από 26,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εικονικά νομίσματα, καθώς και 234 κιλά ναρκωτικών και 45 πυροβόλα όπλα. Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν 152 κιλά αμφεταμίνης, 27 κιλά οπιοειδή και πάνω από 25.000 χάπια έκσταση.

Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως Dark HunTOR, αποτελείται από μια σειρά ξεχωριστών αλλά συμπληρωματικών δράσεων στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με συντονιστικές προσπάθειες υπό την ηγεσία της Europol και της Eurojust.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (EC3) της Europol καταρτίζει τα πακέτα πληροφοριών για τον εντοπισμό των βασικών στόχων και οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές συντονίζονται από στελέχη της Europol.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα, ανακοινώθηκαν οι 150 πρώτες συλλήψεις, που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (65), στη Γερμανία (47), στο Ηνωμένο Βασίλειο (24), στην Ιταλία (4), στην Ολλανδία (4), στη Γαλλία (3), στην Ελβετία (2) και στη Βουλγαρία (1).

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, οι ιταλικές αρχές έκλεισαν επίσης τις αγορές το σκοτεινού διδικτύου με τις ονομασίες “DeepSea” και “Berlusconi”, συνέλαβαν τέσσερις διαχειριστές τους και κατέσχεσαν 3,6 εκατομμύρια ευρώ, σε κρυπτονομίσματα.

Το EC3 της Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της κοινής ειδικής ομάδας δράσης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (J-CAT) που φιλοξενήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Europol στη Χάγη της Ολλανδίας.

Σημειώνεται ότι, οι αγοραστές προϊόντων από το “σκοτεινό διαδίκτυο” μπορεί να διακινδυνεύσουν περισσότερα από το δήθεν όφελός τους, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος θα λάβει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που έχει αγοράσει και αφετέρου οι συσκευές που χρησιμοποίησαν για να συνδεθούν στο διαδίκτυο μπορούν να εκτεθούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος