Εγκάρδιες συνομιλίες Πούτιν με Λουκασένκο σε πολυτελές γιοτ – Διαδηλώσεις σε Ευρώπη & Αυστραλία

Τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και το 16χρονο γιο του Νικολάι σε ένα πολυτελές γιωτ στη Μαύρη Θάλασσα υποδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη δεύτερη μέρα των διμερών επαφών τους που εκτυλίχθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Η Ρωσία αναμένεται να χορηγήσει στη Λευκορωσία εντός του Ιουνίου δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση ενός δανείου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συμφωνήθηκε πέρσι κι εντάσσεται στο ευρύτερη προσπάθεια της Μόσχας να σταθεροποιήσει και να προσεταιριστεί το Μινσκ.

Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Λουκασένκο ενημέρωσε το Ρώσο πρόεδρο για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair, ενώ ο Πούτιν έθεσε το θέμα της σύλληψης της Σοφίας Σαπέγκα, της Ρωσίδας συντρόφου του ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς. Πάντως, ό,τι κι αν συζητήθηκε, η στήριξη της Μόσχας στο Μινσκ αποτιμάται ως αδιαμφισβήτητη.

Διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο σε Ευρώπη – Αυστραλία

Στο μεταξύ, στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωναν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καταγγέλλοντας το καθεστώς Λουκασένκο και ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Στο Βίλνιους η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια καλωσόρισε την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. «Ένα χρόνο πριν δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εμείς, οι απλοί πολίτες, θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε σ’ αυτούς που έμειναν στην εξουσία για χρόνια χωρίς να δίνουν καμία σημασία στο λαό» σημείωσε μεταξύ άλλων η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

«Ξέρετε, ακόμη φοβόμαστε να πούμε τα ονόματά μας γιατί έχουμε οικογένεια και φίλους στη Λευκορωσία και δε μπορούμε να είμαστε σίγουρα ότι δε θα συλληφθούν ή ότι δε θα τους συμβεί κάτι κακό», λέει ενδεικτικά μια διαηλώτρια.

Οι γονείς του Ρόμαν Προτάσεβιτς απευθύνουν έκκληση στη Δύση να πιέσει για την απελευθέρωση του γιου τους. «Βοηθήστε μας να απελευθερώσουμε τον Ρόμαν, βοηθήστε μας ν’ απελευθερώσουμε τη Σοφία Σαπέγκα και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους» λέει η μητέρα του, Ναταλία Προτάσεβιτς.

Διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αυστραλία, στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με το Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη με τον Αμερικανό πρόεδρο να δεσμεύεται να καταστήσει σαφές στη Μόσχα ότι δε μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΕΡΤ | Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος