Έφηβος πέθανε αφού έφαγε καυτερό πατατάκι σε διαδικτυακή πρόκληση

Στην πραγματικότητα, ο νεαρός έφαγε το πιο καυτό πατατάκι στον κόσμο, που εμφανίζεται σε μια πρόκληση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και χρόνια και έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο TikTok: το “One Chip Challenge”– («Πρόκληση ενός τσιπ») .

Την ιστορία διηγήθηκε στο σταθμό NBC10 της Βοστώνης η μητέρα του Χάρη, ενός νεαρού αθλητή και μαθητή σε λύκειο της Μασαχουσέτης. Η Λόις Γουόλομπα θέλει να μάθουν όλοι τους κινδύνους που ενέχει η πρόκληση με τα πικάντικα τσιπ τορτίγιας, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τραγωδίες όπως αυτή του γιου της. Την Παρασκευή, η μητέρα του αγοριού κλήθηκε από το ιατρείο του σχολείου: ο γιος της παραπονιόταν για έντονους πόνους στο στομάχι, αφού έφαγε ένα πικάντικο τσιπ που του έδωσε ένας συμμαθητής του. Επιστρέφοντας στο σπίτι ο Χάρις αισθανόταν καλύτερα, αλλά γύρω στις 4:30 το απόγευμα, λίγο πριν πάει για προπόνηση με την ομάδα μπάσκετ του γυμνασίου, έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μέχρι τότε όμως δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόκληση των σούπερ καυτερών πατατοκεφτέδων προκαλεί προβλήματα στα αμερικανικά σχολεία».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρκετές σχολικές περιφέρειες στις Ηνωμένες Πολιτείες την απαγόρευσαν αφού κάποιοι μαθητές κατέληξαν στο νοσοκομείο. Η ίδια ιστορία τον Οκτώβριο σε μια σχολική περιφέρεια της Λουιζιάνα που απαγόρευσε τα πικάντικα πατατάκια σε όλα τα σχολεία μετά από μια σειρά ασθενειών που εμφανίστηκαν μεταξύ των μαθητών. Στη Τζόρτζια, οι γιατροί είχαν επέμβει σε σχολική μονάδα για ένα σοβαρό κρούσμα. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν επίσης πέρυσι σε ορισμένα σχολεία της Καλιφόρνιας. η αιτία του θανάτου του Χάρη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου. Η σορός του αγοριού θα υποβληθεί σε νεκροψία. Εάν επιβεβαιωθεί η σχέση με την κατανάλωση του πικάντικου τσιπ, θα είναι η πρώτη περίπτωση θανάτου που συνδέεται με αυτή την πρόκληση στο TikTok. Τι είναι το «Πρόκληση ενός τσιπ;».

Η πρόκληση, που ξεκίνησε το 2016 από την Paqui, την κατασκευάστρια εταιρεία του τσιπ τορτίγιας με δύο από τις πιο καυτερές πιπεριές τσίλι στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Carolina Reaper και Scorpion, περιλαμβάνει τη βιντεοσκόπηση του εαυτού σας να τρώτε το τσιπ και να προσπαθείτε να αντέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να πιείτε ή να καταπιείτε κάτι άλλο για να αραιώσετε το αποτέλεσμα και στη συνέχεια να δημοσιεύσετε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #OneChipChallenge.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές προειδοποιήσεις για το χειρισμό του τσιπ (που είναι συσκευασμένο σε μονές μερίδες), όπως αυτή της χρήσης γαντιών και της απόρριψής τους αμέσως μετά τη χρήση για να αποφευχθεί ο ερεθισμός των ματιών ή αυτή της κατανάλωσης νερού ή γάλακτος αμέσως μετά την κατανάλωσή του.

Προφυλάξεις που παραπέμπουν στους κινδύνους που συνδέονται με την πρόκληση: Επίσης, σε περίοπτη θέση στον ιστότοπο του κατασκευαστή υπάρχει ένα «προειδοποιητικό» διάγραμμα που συμβουλεύει να μην αποτολμήσετε την πρόκληση εάν έχετε ευαισθησίες ή αλλεργίες σε πικάντικα τρόφιμα και προτείνει να το κρατάτε μακριά από παιδιά: «Αφού αγγίξετε το τσιπ, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και μην αγγίξετε τα μάτια σας ή άλλες ευαίσθητες περιοχές. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία ή παρατεταμένη ναυτία».

«Πέρυσι, ένας εκπρόσωπος της Paqui δήλωσε στο TODAY το οποίο μετέδωσε ότι: η εταιρεία «παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της την ασφάλεια και έχει εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα μας είναι σωστά και σαφώς επισημασμένα με πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα και την ασφάλεια» και είχε προσθέσει: «Η πρόθεσή μας είναι οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση με πλήρη κατανόηση του τι είναι και αν είναι κατάλληλο γι’ αυτούς».

Τι κάνει το τσιπ τόσο πικάντικο; Η πικάντικη γεύση προέρχεται από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται τόσο ως συστατικά όσο και για την επικάλυψη, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο πικάντικα τσίλι στην αγορά, όπως το Carolina Reaper και το Trinidad Scorpion. Το Carolina Reaper θεωρείται η πιο καυτερή πιπεριά τσίλι στον κόσμο και ξεπερνά τη βαθμολογία του 1.500.000 στην κλίμακα Scoville, η οποία μετρά την καυτερότητα των τσίλι και άλλων ουσιών.

Πηγή: RAI

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος