ΕΕ: Τρεις τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού διαθέσιμοι την 1η Ιουλίου

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Tρεις είναι οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού ανέφερε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ, είτε πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.Σημείωσε ότι, θα είναι δωρεάν, για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να το φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή.

Όσον αφορά το κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην παροχή προσιτών τεστ ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.
Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή την φάση είναι τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τα θέματα που έχουν σχέση με τα τεχνικά στοιχεία (τα logistics) τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε ότι:

«είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη
πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς, ανέφερε ότι μέχρι τώρα 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν συμμετάσχει στη δοκιμασία προσομοίωσης.

Η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ την περασμένη Τρίτη, όπως είχε αναφέρει Εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τέλος, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος