ΕΕ: Tο Συμβούλιο εγκαινιάζει το 4ο κύμα νέων σχεδίων της PESCO για αμυντική συνεργασία

Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την ενημέρωση του καταλόγου των σχεδίων που πρόκειται να αναληφθούν στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO). Ως αποτέλεσμα, 14 νέα σχέδια θα προστεθούν στον κατάλογο των 46 υφιστάμενων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της PESCO από τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα νέα έργα αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την από κοινού επένδυση και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας, ιδίως στον εναέριο τομέα και τον τομέα του διαστήματος. Για παράδειγμα,το Next Generation Small RPAS (NGSR) θα αναπτύξει την επόμενη γενιά τακτικών drones που θα χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικές μονάδες στον θαλάσσιο και εναέριο τομέα καθώς και για διπλή χρήση (πολιτική άμυνα), συγκεκριμένα από οργανισμούς επιβολής του νόμου ή υπηρεσίες καταστροφών/έκτακτης ανάγκης. Το Defense of Space Assets (DoSA) θα αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ΕΕ στον τομέα του διαστήματος αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα τρέχοντα και μελλοντικά διαστημικά μέσα.

Ο κατάλογος των νέων έργων περιλαμβάνει επίσης: Essential Elements of European Escort (4E) για τη θαλάσσια περιοχή, Future Medium-size Tactical Cargo (FMTC), Next Generation Small RPAS (NGSR), Rotorcraft Docking Station for Drones, Small Scalable Weapons (SSW) ), και Air Power για τα συστήματα αέρα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης δύο συστάσεις που καθορίζουν πιο ακριβείς στόχους για τη δεύτερη αρχική φάση του PESCO 2021-2025 και την πρόοδο που σημείωσαν τα μέλη του έργου προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Βρυξέλλες 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος