ΕΕ: Συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας σε αναζήτηση κοινού τόπου για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Array

Ημέρα δύσκολων διαπραγματεύσεων αναμένεται η σημερινή (9/9) με το μπλοκ της ΕΕ εκπροσωπούμενο από τους 27 υπουργούς Ενέργειας να θέτει επί τάπητος τις προτάσεις της Κομισιόν. Στόχος η αναζήτηση κοινού τόπου, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το πρώτο μπλοκ που απορρίπτει την βασική εισήγησή για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στις 09:30 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι αφίξεις των υπουργών Ενέργειας δίνοντας ένα πρώτο κλίμα από τις δηλώσεις που θα κάνουν προσερχόμενοι. Ήδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων την Τετάρτη ήδη διατυπώθηκαν διαφωνίες σχετικά με το πλαφόν, στη βάση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να συνδέεται και με τις κυρώσεις.

Η κάθε μία χώρα διαφωνεί για τους δικούς της λόγους, αλλά γενικότερα αυτό που προκύπτει, είναι ότι δεν επιθυμούν ολομέτωπη σύγκρουση με την Ρωσία για μία πρόταση που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ίσως την επιδεινώσει κιόλας. Λένε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι τιμές, καθώς δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη -και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο- το μέτρο θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ειδικότερα, διαφωνούν Γερμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία στη σκιά της απειλής της Ρωσίας για ενεργειακό μπλάκ άουτ στην Ευρώπη, στην περίπτωση που επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών. Η Ουγγαρία, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν κατανοεί το σχέδιο και ζήτησε διευκρινίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα αντιπροτείνει την επιβολή γενικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως ορίζεται από το ολλανδικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο ζητούν πλαφόν όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά σε όλες τις εισαγωγές. Εκτιμούν πως έτσι θα πέσουν οι τιμές και θα μειωθεί το βάρος για τους καταναλωτές.

“Αγκάθι” και τα μέτρα υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας

Το δεύτερο “αγκάθι” είναι η πρόταση για υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θέλουν να γίνεται σε εθελοντική βάση. Γίνεται συζήτηση για μια εργαλειοθήκη ενώ είναι πιθανό και ένα νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, χωρίς είναι αποφασισμένο ακόμη.

Συνολικά 8 μέτρα περιλαμβάνονται στο non paper της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και:

• Υποχρεωτική εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στη βιομηχανία κατά 5% σε ώρες αιχμής
• Αποζημίωση για επιχειρήσεις που θα μειώσουν την παραγωγή τους
• «Έξυπνα» αλλά υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης στα νοικοκυριά
• Επιβολή πλαφόν στα 200€/MWh για τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός του φυσικού αερίου
• Φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών

Πάντως, στην Κομισιόν δίνουν τον τόνο δια στόματος Έρικ Μαμέρ για το τι πρέπει να γίνει. «Ίσως να χρειάζεστε πουλόβερ, όταν θα έρχεστε εδώ το χειμώνα…» λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εκκρεμότητα της προέδρου της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε από τότε αναμένεται μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στη σημερινή συνεδρίασή δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη -δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις εντός του Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος