Ε.Ε.: Στα 60 δολ. το βαρέλι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Array

Στο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης συμφώνησαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων, ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, ένα σημαντικό βήμα καθώς οι δυτικές κυρώσεις αποσκοπούν στην αναδιάταξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου για να αποτραπούν οι αιχμές των τιμών και να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής σε έντονο κλίμα, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «οι πρεσβευτές μόλις κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό #πετρέλαιο».

Η απόφαση πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα με γραπτή διαδικασία, αλλά αναμένεται να περάσει.

Έπρεπε να καθορίσουν την μειωμένη τιμή που θα πληρώσουν τα άλλα κράτη μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που μεταφέρεται δια θαλάσσης και η απαγόρευση της ασφάλισης των προμηθειών αυτών. Το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο καθοδηγήθηκε από την «Ομάδα των Επτά» πλούσιων δημοκρατιών και χρειάζεται ακόμη την έγκρισή τους, έχει ως στόχο να αποτρέψει μια ξαφνική απώλεια του ρωσικού πετρελαίου από τον κόσμο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας και εκτόξευση του πληθωρισμού.

Το ποσό των 60 δολαρίων θέτει το ανώτατο όριο κοντά στην τρέχουσα τιμή του ρωσικού αργού, η οποία έπεσε πρόσφατα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ορισμένοι επικρίνουν την κίνησ αυτή λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά χαμηλό το κόστος για να μειώσει μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της Ρωσίας.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος