ΕΕ: Οι «27» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συνομιλίες

Διπλωματικές πηγές: Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή ανήμερα της επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σήμερα (22/2) σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή ανήμερα της επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών είναι εμπιστευτικές και θα συνεχιστούν αύριο το απόγευμα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Ακριβώς πριν από μια εβδομάδα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύοντας σε απαγορεύσεις εξαγωγών προϊόντων αξίας πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο θα ανακοπούν προμήθειες σε ανταλλακτικά μηχανών και ηλεκτρονικά εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρωσικά οπλικά συστήματα. Και σε συγκεκριμένα υλικά σπάνιων γαιών και θερμικές κάμερες.

Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα κράτη της Βαλτικής, ζήτησαν την καταστολή των προσπαθειών της Ρωσίας να προμηθεύεται στρατιωτικά εξαρτήματα μέσω εταιρειών σε γειτονικές χώρες, ώστε να αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις.

Έτσι προστέθηκαν στην πρόταση κυρώσεων επτά ιρανικές οντότητες που παρείχαν στη Ρωσία προϊόντα που εντάσσονται στο καθεστώς διπλής χρήσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico προσώρας δεν μπλοκάρεται μόνον το νέο, δέκατο πακέτο κυρώσεων, αλλά και η ανανέωση των υφιστάμενων κυρώσεων, που γίνεται κάθε έξι μήνες, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να ασκήσει βέτο στην παράταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Η Βουδαπέστη θέλει να αφαιρεθούν τέσσερα άτομα από τη λίστα των κυρώσεων, και αντιτίθεται στην πρόταση για επιμήκυνση της περιόδου ανανέωσης των κυρώσεων από έξι σε 12 μήνες. Κάτι που ζητούν τα περισσότερα κράτη μέλη για να αποδυναμώσουν την Ουγγρική αντίδραση.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος