ΕΕ – Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση στις χώρες του Νότου – «Απάνθρωπη συμφωνία» λένε οι Πράσινοι

Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, χτες (08.06.2023) στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, η σουηδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε πως: «Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή μεταναστευτική πολιτική, χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο αντιρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Χαιρετίζουν την σημαντική πρόοδο

Η Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Renew Europe) χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη χθες, Πέμπτη, στο Συμβούλιο της ΕΕ, στους δύο σημαντικούς πυλώνες του Συμφώνου για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση.

Με ανάρτησή τους στο Twitter , η ομάδα των Φιλελευθέρων τονίζει: «Η ισορροπημένη προσέγγισή μας έχει επικρατήσει! Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί μια τελική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του νέου Συμφώνου».

Η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί ινετ Βελτ, έγραψε στο twitter: “To Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία σε βασικά μέρη του πακέτου για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση! Πρόκειται για μια πραγματική πρόοδο έπειτα από επτά χρόνια αδιεξόδου. Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγα εμπόδια έχουν μείνει ακόμα μπροστά. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα μέχρι να βγει η χοντρή κυρία να τραγουδήσει, αλλά υπάρχει ελπίδα!»

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,το «τεράστιο βήμα» που έγινε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Συγκεκριμένα το ΕΛΚ τονίζει ότι το κείμενο που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο βοηθά στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και των μη εξουσιοδοτημένων μετακινήσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ, καταπολεμά τη λαθραία διακίνηση μεταναστών και το εμπόριο ανθρώπων και διασφαλίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη μετανάστευση. Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια έχουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτήν την κρίση», τονίζει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ο συμβιβασμός μας επιτρέπει να προχωρήσουμε, να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων, να ασκήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υποστηρίξουμε τις αξίες μας. Βασικός στόχος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων πρέπει να είναι να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει ποιος θα μπει στην ΕΕ. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να συνεργαστούμε με χώρες όπως η Τυνησία για να αποφευχθεί η διέλευση ανθρώπων από τη Μεσόγειο», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει κι εκείνη με τη σειρά της, τη σημαντική πρόοδο σχετικά με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, η κοινή θέση που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν για την πλειονότητα των φακέλων του Συμφώνου για τη Μετανάστευση”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας ότι ο οδικός χάρτης, που συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες το 2022, δεσμεύεται για την έγκριση ολόκληρου του Συμφώνου για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση έως τον Απρίλιο του 2024.

Η Μπίργκιτ Σίπελ, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο ΕΚ για τις εσωτερικές υποθέσεις και εισηγήτρια για τον κανονισμό ελέγχου, δήλωσε: «Έπειτα από χρόνια αδιεξόδου και αποκλεισμού, η πλειοψηφία των κρατών μελών ψήφισε τελικά υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος και των διαδικασιών ασύλου στην ΕΕ. Μπορούμε επιτέλους να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης του ασύλου. Αυτές θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις με περιορισμένο χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές. Εάν τα κράτη μέλη ενδιαφέρονται σοβαρά για μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει τώρα να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Σημειώνεται ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο ΕΚ απορρίπτει τις υποχρεωτικές γρήγορες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα. «Όταν τα κράτη μέλη επιλέγουν να εφαρμόσουν διαδικασίες ταχείας διαδικασίας, οι οικογένειες με παιδιά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρέπει να εξαιρούνται. Η θέση του Συμβουλίου να μην εξαιρούνται καθόλου οι ανήλικοι με οικογένειες από την υποχρεωτική διαδικασία στα σύνορα δεν είναι αποδεκτή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη υστερούν σε σχέση με τις φιλοδοξίες του Κοινοβουλίου, λέει η Ομάδα των Σοσιαλιστών. «Πρέπει να δούμε περισσότερη προθυμία από τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών όπως ορίζεται στις συνθήκες της ΕΕ».

Ο Χουάν Φερνάντο Αγκιλάρ, πρόεδρος της επιτροπής Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων και εισηγητής για τον κανονισμό για την κρίση και την ανωτέρα βία, δήλωσε:

«Η σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Το Συμβούλιο προχωρά προς την επίτευξη κοινής θέσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση, αλλά η συμφωνία αποτυγχάνει όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Αυτό το Σύμφωνο Μετανάστευσης πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Δεν υπάρχει εναλλακτική. Η θητεία μας στο Κοινοβούλιο ήταν σκληρός αγώνας και είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τη δυναμική της σημερινής σημαντικής ανακάλυψης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις προτού λήξει η τρέχουσα νομοθετική περίοδος.»

Απορρίπτουν την «απάνθρωπη» συμφωνία οι Πράσινοι

Η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει την απάνθρωπη συμφωνία του Συμβουλίου για το άσυλο».

Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα των Πρασίνων/EFA τονίζει ότι αγωνίζεται εδώ και καιρό για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια. Η συμφωνία του Συμβουλίου αποτυγχάνει να επιτύχει σε πολλαπλά μέτωπα, αντ’ αυτού εστιάζεται σε υποτυπώδεις διαδικασίες και κράτηση στα εξωτερικά σύνορα.

Ο ευρωβουλευτής Τέρι Ρέιντκε και Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων σχολιάζει:

«Αυτή η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνιστεί για ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου που να είναι σύμφωνο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προσφέρει εφαρμόσιμες λύσεις και δίκαιο καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε νέα στρατόπεδα ή κέντρα κράτησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.»

Η Ομάδα των Πρασίνων τονίζει ότι απορρίπτει σθεναρά τις υποχρεωτικές διαδικασίες στα σύνορα που θα σήμαιναν ότι μεγάλος αριθμός ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων που αναζητούν προστασία, κρατούνται για παρατεταμένες περιόδους. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το άσυλο με οποιοδήποτε τίμημα, εάν το τίμημα είναι να αγνοήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις να προστατεύσουμε όσους αναζητούν προστασία και τους πιο ευάλωτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επίσης πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρτς, τονίζει ότι η χθεσινή συμφωνία στο Συμβούλιο « προωθεί την ακροδεξιά και εκτοξεύει τις ευρωπαϊκές αξίες στον άνεμο» και προσθέτει: «Αντί να προσπαθούν να βρουν λύσεις στη μεταναστευτική κατάσταση με βάση την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό των ευθυνών και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διπλασιάζουν τις αποτυχημένες πολιτικές των τειχών, των στρατοπέδων και της πλήρους περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος