ΕΕ: Καταδίκη για την βία του στρατού του Μάλι στη Μουρά όπου εκτελέστηκαν πάνω από 500 άμαχοι

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε χθες Τρίτη τις «αδικαιολόγητες» βιαιότητες που αποδίδονται στον στρατό του Μάλι και σε μισθοφόρους του ομίλου Βάγκνερ στη Μουρά τον Μάρτιο του 2022, όταν σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ σφαγιάστηκαν «πάνω από 500» άμαχοι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη μάχη του Μάλι εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων (…) Ωστόσο, οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του κράτους και στοιχεία του ομίλου Βάγκνερ εναντίον άμαχου πληθυσμού, όπως τεκμηριώνονται στην έκθεση, είναι αδικαιολόγητες», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ σε δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Τέτοιες ενέργειες θα επιτείνουν την «αποσταθεροποίηση του Μάλι» και θα «χειροτερέψουν» την κατάσταση για τις γειτονικές χώρες, συνέχισε.

«Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογήσει μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και αξίωσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική και εξαντλητική δικαστική έρευνα» για τα γεγονότα.

«Η ατιμωρησία πρέπει να καταπολεμηθεί σκληρά και επειγόντως», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ κατηγόρησε τον στρατό του Μάλι και «ξένους» μαχητές ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον 500 ανθρώπους τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης στη Μουρά, δημοσιοποιώντας έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής κυανόκρανων που έχει αναπτυχθεί από το 2013 στο Μάλι (MINUSMA). Η στρατιωτική χούντα στην εξουσία στο Μάλι την απέρριψε, κάνοντας λόγο για «αφήγημα», για «αποκυήματα φαντασίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος