ΕΕ: Ιστορική στιγμή για τον συριακό λαό η πτώση του Άσαντ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ως μια «ιστορική στιγμή» για τον συριακό λαό, ο οποίος έχει υπομείνει τεράστια δεινά και έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην επιδίωξή του για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δικαιοσύνη. 

Βρυξέλλες – Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Στη δημοσιογραφική ενημέρωση, νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής τόνισε τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω βίας και της διασφάλισης της προστασίας των αμάχων με παράλληλη τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, υπάρχει έντονη έκκληση για έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς υπό την ηγεσία του ίδιου του συριακού λαού για τη διευκόλυνση μιας ομαλής μετάβασης προς την ειρήνη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξή της στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

Όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις με διάφορες ομάδες εντός της Συρίας, επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ δεν έχει επί του παρόντος εμπλοκή με τη Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), την οποία πολλές χώρες κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας παραμένουν υπό επανεξέταση. Ωστόσο, στοχεύουν κυρίως σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς του Άσαντ και όχι  ειδικά κατά της HTS.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ανουάρ Ελ Ανούνι, το HTS περιλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο του καθεστώτος ISIL, Daesh και Al-Qaeda. Αυτό είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επομένως ισχύει για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων ισχύουν για το HTS. Η καταχώριση εγκρίθηκε σε επίπεδο ΟΗΕ στις 14 Μαΐου 2014. Μεταφέρθηκε σε επίπεδο ΕΕ στις 27 Μαΐου 2014 μέσω του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής αριθ. 583/2014, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει σήμερα. 

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ορισμένα άτομα που σχετίζονται με το HTS αναφέρονται τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη Abu Mohammed al-Jawlani, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι “το HTS αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε όχι μόνο τα λόγια τους, αλλά και τις πράξεις τους.”

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Ελ Ανούνι ανέφερε “αυτό που μπορώ να πω σε αυτό το στάδιο είναι ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζεται εγγραφή στον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ. Θα ήταν μόνο συμβολικό τα ίδια περιοριστικά μέτρα που θα ίσχυαν σύμφωνα με μια τέτοια απόφαση ισχύουν ήδη κατά του HTS.” και συμπλήρωσε  “όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ, η καταχώριση σε αυτόν τον κατάλογο απαιτεί απόφαση της αρμόδιας αρχής. Για παράδειγμα, απόφαση δικαστηρίου που να επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της οντότητας σε τρομοκρατικές ενέργειες. Και όσον αφορά τη διαδικασία, ο κατάλογος θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο.”

Αναφορικά με πιθανές αλλαγές στις μεταναστευτικές πολιτικές που αφορούν τους Σύρους πρόσφυγες,  υποστηρίχθηκε ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για ασφαλείς επιστροφές στη Συρία. Ως εκ τούτου, οι ατομικές αποφάσεις σχετικά με την επιστροφή θα εξαρτηθούν από τις προσωπικές συνθήκες εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Γενικά, ενώ υπάρχει ελπίδα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σχετικά με την τρομοκρατία και την περιφερειακή σταθερότητα. Η προσέγγιση της ΕΕ θα συνεχίσει να εξελίσσεται με βάση τις επιτόπιες εξελίξεις και τις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές που σχετίζονται με τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος