ΕΕ: Η Ουκρανία προσχωρεί στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Η Ουκρανία προσχωρεί στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, του ευρωπαϊκού πλαισίου αλληλεγγύης που βοηθά τις χώρες που πλήττονται από μια καταστροφή, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς βρέθηκε στο Κίεβο για να υπογράψει επίσημα συμφωνία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος πλήξρους μέλους στον Μηχανισμό.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει διοχετεύσει επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία από όλη την Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Στη μεγαλύτερη και μακροβιότερη λειτουργία του, περισσότεροι από 88.000 τόνοι εξοπλισμού, τροφίμων και φαρμάκων , έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού. Πιο πρόσφατα, περισσότεροι από 1.000 γενήτριες που χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την ΕΕ κινητοποιήθηκαν στην Ουκρανία από τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα rescEU. Τώρα, ως πλήρες μέλος, η Ουκρανία θα μπορεί επίσης να αποστέλλει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού τη στιγμή που μια άλλη χώρα βρίσκεται σε κρίση.

Επίσης, η ΕΕ χορηγεί επίσης επιπλέον 55 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση στην Ουκρανία πέραν των 145 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη χορηγηθεί στις αρχές του έτους. Αυτή η νέα ανθρωπιστική χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα, επισημαίνει η Κομισιόν.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος