Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στις 17 και 18 Μαρτίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για την επίτευξη οριστικής λύσης.
«Σπαρμένος με παγίδες ο δρόμος για συμφωνία με Τουρκία»
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που μένουν να ξεπεραστούν έως την Πέμπτη ώστε να υιοθετηθεί το σχέδιο με στόχο να ανακοπεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, που -όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο- η Κύπρος έχει απειλήσει να τορπιλίσει.
Μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τουσκ δεν έκρυψε ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία είναι σπαρμένος με πολλές παγίδες.
Στον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του, τη Λευκωσία, ο πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άκουσε τις έντονες επιφυλάξεις της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης του διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν «έχει την πρόθεση να εγκρίνει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εάν η Άγκυρα δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Τουσκ.
Πέραν των κυπριακών αντιδράσεων, ο Τουσκ παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα και παραμένει «προβληματικό».
«Η τουρκική πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τη Γερμανία απαιτείται να διασαφηνιστεί, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 28 κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε.
Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο.
«Σήμερα καταρτίσαμε έναν κατάλογο σημείων που πρέπει να ρυθμιστούν για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Τουσκ.
Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως «δεν παζαρεύουμε για τα χρήματα», και διαβεβαιώνοντας πως «η ανθρωπιστική πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν κανένας δεν μας δώσει δεκάρα».
Σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τον αν η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα στεφθεί από επιτυχία. «Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς: «Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο».
Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο Σουλτς, οποίος επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της ΕΕ: «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί».
«Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός τούτου, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα».
Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευση ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σουλτς. «Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Άγκυρα με άλλα τρία δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα».
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στο «καπρίτσιο» της Κύπρου να τορπιλίσει την συμφωνία με την Τουρκία.
«Όταν έχει γίνει ένα βήμα προς μία λύση, όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός πακέτου, δεν πρέπει να επιτραπεί να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα από το καπρίτσιο ενός κράτους μέλους της ΕΕ», είπε ο Βολκάν Μποζκίρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Στόχος μια νομικά ισχυρή και εφαρμόσιμη λύση
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ, στόχος της Συνόδου είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επί τη βάσει των αρχών που υιοθετήθηκαν από τους 28 ηγέτες στις 7 Μαρτίου.
Σχετικά με τα θέματα της συμφωνίας που μένει να αποσαφηνιστούν, ο αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι αφορούν τον μηχανισμό επιστροφών των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτόν, το θέμα της επανεγκατάστασης και την αρχή του «ένας προς ένας», τις εναλλακτικές οδούς μετανάστευσης (π.χ. μέσω Βουλγαρίας), τα οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία, το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων.
Για το θέμα των επιστροφών, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά τη διαδικασία ασύλου και τα διεθνή πρότυπα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εξετάζεται ατομικά η περίπτωση του κάθε πρόσφυγα που φτάνει στα ελληνικά νησιά.
Αναφορικά με το ζήτημα της επανεγκατάστασης και την αρχή του «ένας προς ένας» (μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία), ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό και θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα από τα κράτη-μέλη. Όπως εξήγησε, όταν μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, το μέτρο αυτό θα αντικατασταθεί από ένα μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης.
Σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο αξιωματούχος παρέπεμψε στη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ από τη Λευκωσία και από την Άγκυρα, ότι η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντική με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αναζητείται μία λύση η οποία θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.
Στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου της ΕΕ, το προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής σε δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος θα αφορά την ευρωπαϊκή προσέγγιση και οι «28» ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα που θα επιβεβαιώνουν τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για το θέμα.
Η στρατηγική αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της Ζώνης Σένγκεν, την ανάγκη να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών και τη βοήθεια στις χώρες που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.
Οι «28» θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το προσφυγικό, σε σχέση με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.
Τη δεύτερη ημέρα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το σχέδιο ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος