ΕΕ: Αυστηρή προειδοποίηση δράσης στην Πολωνία για την προάσπιση των «κοινών αξιών»

Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

“Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε οι κοινές μας αξίες να διακινδυνεύσουν” τόνισε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην συζήτηση για το κράτος δικαίου και την απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαίου για υπεροχή του πολωνικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού, η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν.  Εξέφρασε την ανησυχία της ότι η απόφαση το πολωνικού δικαστηρίου αμφισβητεί τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ένωσης που αποτελεί μία άμεση πρόκληση κατά της ενότητας της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με την οποία παρέχονται ίσα δικαιώματα ασφάλειας, δικαίου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και συνεπώς κοινές πολιτικές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν ανήγγειλε ότι η  ευρωπαϊκή επιτροπή θα δράσει έχοντας ως επιλογές την διαδικασία επι παράβάση με την οποία θα στραφεί νομικά κατά της αποφάσεως του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου, ενδέχεται να κάνει χρήση του μηχανισμού αιρεσιμότητας κι άλλα οικονομικά εργαλεία όπου η πολωνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το πως προτίθεται να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά χρήματα δοθείσης τής αποφάσεως του συνταγματικού δικαστηρίου, αφού τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν 2 τρις. Τέλος στο οπλοστάσιο της ΕΕ, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, είναι και η επιλογή της διαδικασίας του άρθρου 7 που αποτελεί το ισχυρό εργαλείο της συνθήκης. Σημείωσε δε οτι το πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο που έθεσε ένα αμφίβολο την ισχύ των συνθηκών είναι το ίδιο δικαστήριο που δυνάμει του άρθρου 7 δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητο, νόμιμο και θεμιτό.

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός κ. Μοραβιέτσκι τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή όταν δέχεται επίθεση και εκβιάζεται με την απειλή για επιβολή κυρώσεων από τις πλουσιότερες χώρες, υποστήριξε ότι το πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο ποτέ δεν αποφάνθηκε ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του πολωνικού και ενωσιακού δικαίου και διευκρίνισε πως το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει σε συγκριμένους τομείς με αρμοδιότητες που εκχωρούν τα κράτη μέλη, ενώ σημείωσε πως το σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος στην Πολωνία το οποίο η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί. Απέδωσε δε τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σε παρεξήγηση καθώς έχουν μεταδοθεί πολλά ψέματα.

Τον τόνο ανέβασε στην συνέχεια και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ που κατηγόρησε τον πολωνό πρωθυπουργό ότι προκαλεί διχασμό στην ΕΕ σημειώνοντας ότι «πατριώτης δεν είναι ο ακραιφνής εθνικιστής». Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των σοσιαλιστών Γκαρθία Ιραξτε που κατηγόρησε την Πολωνία για οπισθοδρόμηση και αυταρχισμό, μια χώρα που έχει πρόβλημα με την δημοκρατία όπως είπε. Αλλά και ο επικεφαλής των Renew χαρακτήρισε την προσπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης για αποσταθεροποίηση της ΕΕ λυπηρή, ενώ και η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ τόνισε ότι η ΕΕ περνά δοκιμασία η οποία δεν αφορά μόνο την Πολωνία αλλά ένα σύνολο χωρών και ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του ευρωπαϊκού δικαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος