ΕΔΑΔ: Συμβολικό πρόστιμο αλλά με αυστηρό πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία για την φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης: Κώστας Δαβάνης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα 11/7/2022 την Τουρκία με πρόστιμο ύψους 7.500 ευρώ σε σχέση με τη φυλάκιση του Οσμάν Καβάλα καθώς αγνόησε την απόφαση του ΕΔΑΔ του 2019 για την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά και δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση που βλάπτει μεν ελάχιστα οικονομικά την Τουρκία καθώς το πρόστιμο είναι συμβολικό αποτελεί όμως ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα ράπισμα στην Τουρκία, η οποία οφείλει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα όντας μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε κοινή δήλωση τους αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Ιρλανδός Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Simon Coveney, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ, και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεστσίνοβιτς Μπούριτς τονίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα, επιβεβαίωσε την άποψη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, μη έχοντας εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά μετά την πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεσή του, η Türkiye (το όνομα της χώρας στα επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης) δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνουν πως η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου δίνει μια οριστική απάντηση σε αυτό το σημείο, ανανεώνοντας την έκκλησή τους για την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα. «Προτρέπουμε την Τουρκία, ως μέρος της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης. Το θέμα αυτό θα παραμείνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών Του Συμβουλίου της Ευρώπης έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση» καταλήγει η κοινή δήλωση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Τουρκία βρίσκονται σε σύγκρουση για την Καβάλα εδώ και αρκετό καιρό. Τον Δεκέμβριο, το θεσμικό όργανο του Στρασβούργου κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οσμάν Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Απρίλιο σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013. Η απόφαση προκάλεσε έντονη διεθνή κριτική. Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή από το 2017. Το ΕΔΑΔ είχε ήδη χαρακτηρίσει την κράτησή του ως πολιτικά υποκινούμενη το 2019.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος