EASO: Αύξηση κατά 40% του αριθμού αιτούντων άσυλο στην ΕΕ

O αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο του 2021 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασύλου. Όπως εξήγησε μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό τύπο η σλοβένα επικεφαλής του Οργανισμού Ασύλου Νίνα Γκρέγκορι, τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν περίπου 40% περισσότερες αιτήσεις ασύλου από ό, τι την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Από τις 56.000 αιτήσεις, κατατέθηκαν τουλάχιστον 10.000 από Αφγανούς, ορισμένοι εκ των οποίων είτε έμειναν ήδη στην ΕΕ είτε εκκενώθηκαν στα τέλη Αυγούστου μέσω αεροπορικής μεταφοράς από την Καμπούλ.

Παράλληλα αυξήθηκαν και οι αιτήσεις για διεθνή προστασία από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και μέσω της βαλκανικής οδού, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Βουλγαρία, τη Σλοβενία ​​και την Κροατία, αλλά και στην Αυστρία. Παράλληλα μεγάλη μερίδα των αιτήσεων προέρχονται και από τα σημεία μετανάστευσης στην περιοχή γύρω από τη Λευκορωσία, ειδικά στη Λετονία και τη Λιθουανία.

Διευκρίνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται καμία μεταναστευτική κίνηση Αφγανών την Ευρώπη, παρακολουθείται όμως στενά η κατάσταση στις γειτονικές χώρες όπου εκατοντάδες χιλιάδες ζητούν καθημερινά προστασία.

Η κα. Γκρέγκορι υπογράμμισε επιπλέον ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη κατάσταση του μεταναστευτικού κινήματος από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμών Μόλις και αν τα ευρωπαϊκά κράτη αποφασίσουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη,, σημείωσε η ίδια η EASO είναι έτοιμη να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία.

Όσον αφορά την κατάσταση στις χώρες στα σύνορα με τη Λευκορωσία  αυτή όπως είπε είναι πολύ σοβαρή. Η Λιθουανία και η Λετονία ιδίως πλήττονται περισσότερο. Η Λιθουανία καταγράφει κανονικά 500 αιτήσεις ασύλου ετησίως. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχές έχουν καταχωρήσει περισσότερες από 2500 αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες από τη Λευκορωσία από την έναρξη των προσφυγικών μετακινήσεων στις αρχές του καλοκαιριού. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν θα χαλαρώσει στο εγγύς μέλλον.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος