Ε.Κ: Εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της ΕΕ για τα κράτη μέλη που υποδέχονται τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Την πρόταση για την ενίσχυση των προγραμμάτων μετανάστευσης της ΕΕ για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα μέτρα διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων ενέκριναν τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού του ΕΚ.

Στόχος της πρότασης είναι να συμβάλει στη χρηματοδότηση, στα περισσότερα επηρεαζόμενα κράτη μέλη, του κόστους πρώτης υποδοχής και εγγραφής ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας. Είναι ένα από τα στοιχεία ενός πακέτου στήριξης 400 εκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί μέρος της δέσμευσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ στην πρωτοβουλία « Σταθείτε για την Ουκρανία ».

Η απόφαση καλύπτει την  ενίσχυση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για ποσό 99,8 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και 76 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Τα κονδύλια χρησιμεύουν για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία μπορούν να επωφεληθούν από επαρκή πρώτη υποδοχή, τροφή, στέγη, υγιεινή, ρούχα, φάρμακα, οικογενειακή ανίχνευση, νομική και μεταφραστική βοήθεια, ψυχοκοινωνικές και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες που οδηγούν στην εγγραφή τους σε ένα από τα μέλη κράτη.

Παράλληλα ενισχύεται το μέσο διαχείρισης συνόρων και θεωρήσεων για ποσό 100 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Αυτό θα επιτρέψει την ομαλή εφαρμογή των διαδικασιών στα εξωτερικά σύνορα ή κοντά σε αυτά, όπως ταυτοποίηση, δακτυλικά αποτυπώματα, εγγραφή, έλεγχοι ασφαλείας, ιατρικός έλεγχος και έλεγχος ευπάθειας υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και για άμεσες ανάγκες υποδοχής καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει την ισχυρότερη δυνατή οικονομική και χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία και στους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μέλη της επιτροπής ανησυχούν βαθύτατα ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έχει ήδη φτάσει στα όριά του και δεν είναι κατάλληλο να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις με βιώσιμο τρόπο.

Αναμένουν επίσης «ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ένωση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και καλούν τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να δημιουργήσουν επειγόντως τους απαραίτητους μηχανισμούς αλληλεγγύης και αποζημίωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος