Ε.Ε: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε μέλη της Χαμάς – Ήρε το βέτο η Ουγγαρία για κυρώσεις στους εποίκους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα για την επιβολή κυρώσεων σε μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, καθώς και σε Ισραηλινούς εποίκους που ευθύνονται για τη βία κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, αναφέρουν EFE και Reuters .

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι υπουργοί πέτυχαν αυτό που δεν ήταν δυνατό πριν από έναν μήνα: Η Ουγγαρία άρει το βέτο της στις κυρώσεις στους εποίκους.

Μια προηγούμενη προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους Ισραηλινούς εποίκους απέτυχε λόγω της αντίθεσης από την Ουγγαρία, μια ισχυρή υποστηρικτική του Ισραήλ. Οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συμφωνήσαμε για κυρώσεις για εξτρεμιστές εποίκους. Αυτό δεν ήταν δυνατό στο προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτή τη φορά ήταν δυνατό. Συμφωνήθηκε σταθερή δέσμευση σε επίπεδο εργασίας και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη έγκριση σύντομα. Αλλά η πολιτική συμφωνία υπάρχει », δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

«Εγκρίναμε ομόφωνα κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων που παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν έξι Ισραηλινούς εποίκους και τρία μέλη της Χαμάς.

Στην περίπτωση της Χαμάς, οι κυρώσεις αποτελούν απάντηση στα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη της ισλαμιστικής ομάδας στο πλαίσιο της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ συνεπάγονται ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εντός της ΕΕ και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, όταν θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ένα μητρώο του δικαίου της ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ θα απαγορευθούν επίσης να συναλλάσσονται με τα άτομα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν μονομερώς με κυρώσεις κατά των βίαιων Ισραηλινών εποίκων ελλείψει συναίνεσης της ΕΕ, αλλά αυτά τα εθνικά μέτρα έχουν περιοριστεί στις απαγορεύσεις εισόδου στην ΕΕ.

Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος