Ε.Ε: Προσθήκη περισσότερων ρωσικών τραπεζών στον αποκλεισμό από το σύστημα συναλλαγών στο 6ο πακέτο κυρώσεων

Τον αποκλεισμό και άλλων τραπεζών, από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, θα συμπεριλάβει το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε  χθες Δευτέρα 1/5, ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου στον Παναμά ο Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, διαβεβαίωσε επίσης ότι στον στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου».

Το σαββατοκύριακο, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, πιθανότατα εντός της ημέρας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, που εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 30% του αργού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αν οι 27 ομονοήσουν  και εγκρίνουν το μέτρο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική –σε έξι ως οκτώ μήνες–, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως  το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 10 και 16 Μαϊου, θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος