Ε.Ε: Προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων στη σεισμόπληκτη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη την προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας για να διευκολύνει την παράδοση βοήθειας στη χώρα που επλήγη από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη την προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας για να διευκολύνει την παράδοση βοήθειας στη χώρα που επλήγη από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. 

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν προηγούμενη έγκριση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για αποστολή υλικού ή παροχή υπηρεσιών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Το μέτρο αυτό, που θα ισχύει για έξι μήνες, υιοθετήθηκε «λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, που επιδεινώθηκε από τον σεισμό». 

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκότωσε 43.556 ανθρώπους στην Τουρκία και πάνω από 3.600 στη Συρία. 

Η ΕΕ επεσήμανε ότι τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της είναι οι κύριοι χορηγοί της Συρίας, με συνολικά 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δωρεές από το 2011 στη Συρία και σε γειτονικά κράτη υποδοχής προσφύγων όπως η Τουρκία. Μετά τον σεισμό, η ΕΕ χορήγησε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία. 

Η συριακή κυβέρνηση και οι εταιρείες που συνδέονται με αυτήν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ λόγω της καταστολής που ασκεί η Δαμασκός, γεγονός που δυσχεραίνει τις ευρωπαϊκές συνεισφορές όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. 

Οι κυρώσεις της ΕΕ, που επιβλήθηκαν το 2011, στοχεύουν σε 291 άτομα και 70 οντότητες και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. 

Η αλλαγή που έγινε την Πέμπτη σημαίνει ότι “η ΕΕ έχει εξαιρέσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις από το να ζητούν προηγούμενη άδεια από τα κράτη μέλη να πραγματοποιούν μεταφορές ή να παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο” αναφέρει στο δελτίο τύπου.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος