Ε.Ε: Προς νέα στρατηγική αντίδρασης στην αύξηση της παράνομης μετανάστευσης

Array

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αντιδράσει στην αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω μιας νέας στρατηγικής για τις απελάσεις, δήλωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Όσοι δεν χρειάζονται διεθνή προστασία πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», είπε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο dpa.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής έδειξε ότι περισσότεροι από 300.000 παράνομοι μετανάστες καταγράφηκαν μόνο το 2022, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Μια αποτελεσματική στρατηγική απέλασης θα πρέπει να λειτουργεί ως «αποτρεπτικός παράγοντας», συμβάλλοντας στη μείωση της μετανάστευσης σε μη ασφαλείς και παράνομες συνθήκες, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να αυξήσει το ποσοστό των απελάσεων, αλλά μέχρι στιγμής είχε μόνο περιορισμένη επιτυχία από αυτή την άποψη. Ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε το 2021 βασιζόταν σε εθελοντικούς επαναπατρισμούς. Η Ένωση προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές χορήγησης βίζας ως μέσο πίεσης σε ορισμένες χώρες, ώστε να καταστέλλουν όσους δεν τους χορηγείται άσυλο. Ωστόσο, τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι μόνο το 29% όσων θα έπρεπε να είχαν εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019 έκαναν αυτό το βήμα.
Η νέα στρατηγική που ανακοινώθηκε την Τρίτη περιλαμβάνει καλύτερη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και θεσμών όπως η Frontex – η Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία και Ακτοφυλακή, αποστολή της οποίας είναι ο έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να αυξήσει το ποσοστό απέλασης σε χώρες με τις οποίες συνεργάζεται καλά και όπου δεν υπάρχουν “πολιτικά εμπόδια”, εξήγησε ο Γιόχανσον.

Ωστόσο, η επίτροπος αλλά και η Maria Juritsch, επικεφαλής της Επιτροπής για τον Συντονισμό των Πολιτικών Απέλασης, αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία-στόχους για τις απελάσεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών της ΕΕ και ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι αβέβαιη.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος