Ε.Ε: Προειδοποιεί για τις προϋποθέσεις ένταξης της Βοσνίας και καταδικάζει απειλές απόσχισης από τη Σερβοβόσνια οντότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι αποσχιστικές απειλές από τη Republika Srpska (τη Σερβοβόσνια οντότητα) και οι νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των LGBT ατόμων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο της Βοσνίας προς την ένταξη στο μπλοκ, αναφέρει το Reuters.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Βοσνία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, μια απόφαση που προκλήθηκε από φόβους ότι η αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στην ασταθή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι νέες απειλές απόσχισης που προέρχονται από τη Δημοκρατία Σέρπσκα είναι απαράδεκτες, αβάσιμες και συμβάλλουν σε ένα κλίμα δυσπιστίας και έντασης σε μια περίοδο κρίσης στην Ευρώπη, όταν χρειάζεται σταθερότητα και συνεργασία», δήλωσε στο Σεράγεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billstrom, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Οι ελπίδες για ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ αυξήθηκαν μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, αφού η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες.

Αλλά ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο εθνικιστής ηγέτης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, έχει εντείνει την αποσχιστική ρητορική του και έχει προτείνει νόμους που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και τα ατομικά δικαιώματα. Μεταξύ αυτών είναι η ένταξη της συκοφαντικής δυσφήμισης στον Ποινικό Κώδικα και η απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ  οργανώσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

“Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Δημοκρατία Σέρπσκα”, δήλωσε ο Μπίλστρομ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ενδεχόμενη έγκριση των αντίστοιχων νομοσχεδίων θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας τόνισε ότι η Βοσνία αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το μπλοκ της ΕΕ.

Ο Ντόντικ υποστηρίζει ότι η Βοσνία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Βοσνία αποτελείται από δύο αυτόνομες οντότητες – τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος